POČEO JE FANTASTIC ZAGREB FILM FESTIVAL! Na tri lokacije očekuju vas žanrovske poslastice i jedna velika novost

Facebook/Ljetna pozornica Tuškanac

Ovoga četvrtka počinje 11. Fantastic Zagreb Film Festival, a ljubitelje žanrovskog filma očekuje bogat program na čak tri lokacije, sve do 11. srpnja. Posjetitelji će imati priliku uživati u šarolikom spektru žanrova, od SF-a, trilera, fantasyja, horora, do anima, akcija i avantura.

Festivalski program odvijat će se na čak tri lokacije, open-air Ljetnoj pozornici Tuškanac, Kinu Tuškanac i Muzeju iluzija, a otvorit će ga francuski znanstveno-fantastični triler “Posljednje putovanje”. Riječ je o spektakularnom SF-u nagrađivanog mladog francuskog redatelja Romaina Quirota koji će upravo tu imati svoju premijeru, rekao je Hundić.

Dugometražno Quirotovo ostvarenje nastalo je prema redateljevu kratkom filmu “Posljednje putovanje zagonetnog Paula W.R.-a”, koji je 2017. godine uvršten među 50 finalista u utrci za Oscara za kratki film.

U festivalskom programu žanrovskih klasika posebno se izdvajaju dva naslova Jamesa Camerona “Aliens” i “Terminator 2: Sudnji dan”, te klasik horora “Američki vukodlak u Londonu” (1981.) Johna Landisa, jedno od temeljnih žanrovskih djela koloritnih 1980-ih koje je Landisu zauvijek osiguralo mjesto u panteonu modernog horora, a film je okićen i nagradom Oscar za najbolju šminku.

Nadalje, u glavnom programu 11. FZFF-a bit će i akcijski triler Johna Carpentera iz 1976. “Napad na policijsku stanicu”, smatran jednim od najboljih ostvarenja 1970.-tih.

Od premijera, tu su nagrađivani američki anime fantasy “Putovanje kroz tamu” (2021.), “krvava bezvremenska epska avantura” koja je svjetsku premijeru imala na festivalu Sundance, zatim danski futuristički triler “Breeder” (2020.) te kanadska horor drama “Izdaja” koja je imala premijeru na Toronto Film Festivalu, kao i zagonetni SF “Vrata u drugi svijet” (2021.).

Kao posebnost ovogodišnjega izdanja FZFF-a, nakon pet godina pauze, navodi se povratak programa Kratkog filma, realiziran u suradnji s Imagine Film Festivalom iz Amsterdama.

Program Kratkog filma prikazivat će se u Kinu Tuškanac 8. i 9. srpnja a donosi, po riječima urednika i programskog direktora toga programskog segmenta Davorina Horaka, dvadesetak projekcija u dva bloka.

Kako je rekao, riječ je o žanrovski šarolikom spektru filmova, od klasičnog hororca do futurističko-distopijskog SF-a, tehnički raznolikog – od animiranog do lutkarskog filma, a svi su nastali tijekom pandemijske prošle godine.

“Zanimljivo je da, za razliku od dugometražnog filma, kratki film gotovo da nije ni osjetio pandemijsku godinu. Mali timovi odlično su surađivali i proizveli vrlo zanimljiv materijal i mislim da smo složili solidan izbor koji pokazuje opseg različitih tema i zanimljivih rješenja, a svi su filmovi na iznimno visokoj produkcijskoj razini”, kazao je Horak.

Besplatno VR filmsko iskustvo tijekom čitavog dana

Još jedna novost 11. FZFF-a je i program VR filmova (Virtual Reality), koji donosi četiri kratka filma u suradnji s tvrtkom VR Pole, a moći će se pogledati u Muzeju iluzija svaki dan za vrijeme trajanja festivala.

Satnice nema – filmovi se vrte u radno vrijeme muzeja, od 9 sati do 22 sata, a program je u cijelosti besplatan, uz kartu za projekciju koja se podigne na blagajni muzeja.

Francuski “Odyssey 1.4.9” (2019.) redatelja Françoisa Vautiera, kreativnog pionira na polju virtualne stvarnosti, virtualno je proučavanje vizualnog jezika remekdjela “2001.: Odiseja u svemiru”redatelja Stanleyja Kubricka.

Još jedna francuska produkcija, VR iskustvo “-22.7°C” redatelja, scenarista i producenta Jana Kounena, najavljena je kao inicijacijsko putovanje do ishodišta glazbenog stvaralaštva. Riječ je o VR doku-fikciji snimljenoj na Grenlandu, gdje se producent elektroničke glazbe Molécule izolirao u nastojanju da snimi zvukove Arktika kako bi stvarao vlastitu glazbu.

“Dreamin’Zone” (2020.) redateljice animiranih i VR filmova Fabienne Giezendanner svjedočanstvo je sjećanja Korejke Yuri u nevjerojatnoj pustolovini u najopasnijem, ali i predivnom području na Zemlji: demilitariziranoj zoni između dvije Koreje.

U VR programu je i jedno hrvatsko ostvarenje, kratki film “Aqualia” (2021.) Vladislava Kneževića, u kojemu u testnom bazenu za podvodnu robotiku stroj inficiran nepoznatim biološkim konglomeratom izvodi fatalan manevar.

Festivalski program zatvorit će u nedjelju, 11. srpnja na Ljetnoj pozornici Tuškanac vječni klasik “Zabranjeni planet” Freda M. Wilcoxa iz 1956., nadahnut Shakespeareovom “Olujom”, smatran jednim od najutjecajnijih djela SF žanra.

Fantastic Zagreb je dog friendly festival a sve se projekcije odvijaju uz strogo poštivanje svih epidemioloških preporuka.

Kompletan filmski program, cijene ulaznica i ostale informacije dostupne su na službenoj web stranici festivala: fantastic-zagreb.com, a najnovije vijesti i festivalske aktivnosti na Facebook stranici facebook.com/FantasticZagreb.


Komentari