OVO JE PRAVI MELEM ZA OČI: Za vikend počinje zagrebački street art projekt “Ulični triptih”

Foto: Hina

U organizaciji umjetničkog kolektiva Udruge Preuredi moju pumpu ovaj vikend počinje projekt “Ulični triptih” koji će tijekom godine, najavljeno je, obogaćivati zagrebačke ulice malim street art remek djelima.

Novi projekt umjetničkog kolektiva koji stoji iza ljetne manifestacije Art park, te Turističke zajednice Grada Zagreba, cjelogodišnji je program uličnih izložbi koji će dati presjek aktualne domaće street art scene.

Ulični paneli postat će “živo” slikarsko platno, ulica privremeni umjetnički atelje, a odabrani umjetnici svoj će rad imati prilike izložiti kroz jedinstvenu formu “izložbe u promjeni”, najavljeno je.

Postav će se mijenjati u ciklusima, odnosno svaka tri mjeseca na panelima će se objaviti tri nova umjetnička rada s potpisom različitih hrvatskih autora, a jedna od tri lokacije svaki put će biti drugačija.

Kako se dodaje, prvi trojac koji će pretvoriti panele u mala umjetnička djela bit će umjetnici Mislav Lešić, Zvonimir Haramija Hans i Boris Bare.

Početni vikend projekta, od 12. do 14. ožujka, oslikavat će se paneli u Radićevoj ulici (kod broja 42), na Dolcu 1 (kod glavnih stepenica tržnice Dolac) te na Trgu bana Jelačića 11 (Centar za posjetitelje).

Organizatori su izrazili nadu da će, s idejom skretanja misli od neizvjesne stvarnosti, potresa i svih njegovih vidljivih posljedica te sa željom da se uz pomoć kista i spreja osvježi centar grada, novi izložbeni koncept uljepšati pogled na zagrebačke ulice i razvedriti svakodnevicu Zagrepčanima.

Direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba, Martina Bienenfeld rekla je kako se kroz taj novi projekt želi pokazati da kist i sprej ne znače uvijek vandalizam, već da oni mogu stvoriti istinsku vizualnu umjetnost na javnim prostorima.

“Kroz Ulični triptih, na određenim lokacijama u našem gradu, od kojih je naš Centar za posjetitelje uvijek središnja lokacija, tako ćemo stvoriti cjelogodišnju atrakciju te prenijeti pozitivne poruke uređenjem urbanog okruženja na suvremeni način”, dodala je.


Komentari