Ova mjesta na Balkanu nikad ne biste posjetili, a turisti će ih obići za 22.000 kuna

FOTO: Ivan Klindić

Turisti obilaze područja triju zemalja bivše Jugoslavije i to Srbije, Hrvatske te Bosne i Hercegovine

Zanimljiv i neobičan turistički sadržaj na svojim internetskim stranicama nudi američki Atlas Obscura. Odlučili su organizirati obilazak balkanske rute, a umjesto klasičnih turističkih mjesta, ovu su ponudu nazvali Povijesni futuristički spomenici Balkana. Svoje zainteresirane putnike u travnju ove godine vode u dvanaestodnevni obilazak spomenika. Turisti obilaze područja triju zemalja bivše Jugoslavije i to Srbije, Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

“Po brdima i planinama regije razasuti su dijelovi ovih čudesno bizarnih spomenika, golemi modernistički likovi podignuti u spomen na djela antifašističkih partizana i revolucionara”, najavljuju. Osim toga navode kako će “ove spomenike štovati kao izvanredna djela koja su spomen događajima koji se nikad ne bi trebali zaboraviti”. Putnici se za transport, koji kreće od Beograda, moraju sami snaći, a cijena ovog turističkog sadržaja je 22 tisuće kuna. Osim spomenika putnici će obilaziti jezera i planine, podzemne tunele. U ponudu je uključeno i druženje s lokalcima kao i isprobavanje lokalne kuhinje. U 12 će dana grupa od 12 turista odsjesti u tri glavna grada te prijeći oko 22.000 kilometara.

Atlas Obscura navodi i kako će turisti ponekad prenoćiti u hotelima s četiri zvjezdice, dok će “biti noći kada će se uživati u retro gostoljubivosti starih hotela”. Detaljnije što se tiče balkanske rute, turisti će u Beogradu proučiti područje Novog Beograda te spomenika u predgrađu, a posjetom Kući cvijeća završit će svoj obilazak.

Prva postaja u Lijepoj Našoj je Vukovar, a spomenimo i kako će turisti do Zagreba obići Slavonski Brod, Jasenovac i Spomenik revolucije naroda Moslavine kod Podgarića. S naglaskom na povijest i urbanu kulturu turisti će obići Zagreb te povijesne crkve i napuštene dvorce. U Hrvatskoj će još posjetiti i Plitvička jezera, kao i Petrovu Goru. U planu je i posjet Zračnoj luci Željava i napuštenom kompleksu tunela ispod same granice Hrvatske i Bosne.

Što se tiče Bosne i Hercegovine turisti će obići  Banja Luku, Memorijalni park Garavice, planinu Kozaru i toranj, Sarajevo i Sutjesku, a prošetat će se i napuštenom bob stazom koja je izgrađena za Olimpijadu 1984. godine. Na kraju putovanja, odnosno obilaženja “Balkanske rute” turisti će imati prilike posjetiti kompleks Kadinjača kraj Užica, te obići spomenike Čačka, Kruševica, Popine i Niša, a cijela će ruta završiti tamo gdje je i započela – u Beogradu.


Komentari