Otvorena izložba Priče iz prošlosti u Arheološkom muzeju: Usred Zagreba na ‘Putovanje u izgubljene krajolike’

Foto: AMZ/Igor Krajcar

U Galeriji Arheološkog muzej u Zagrebu u utorak, 12. travnja otvorena je izložba „Priče iz prošlosti: Putovanje u izgubljene krajolike“. Najnovije tehnologije omogućile su partnerima okupljenim oko europskog projekta „Virtualni arheološki krajolici Podunavlja“ inovativnu i modernu prezentaciju svojih dosadašnjih saznanja i olakšale im dočarati prošlost. Posjetitelji mogu besplatno razgledati izložbu do 18. svibnja 2022.

Izložba Priče iz prošlosti: Putovanje u izgubljene krajolike predstavlja publici brojne znamenitosti i djelić bogate arheološke baštine zemalja podunavske regije na nov i atraktivan način putem digitalnih vizualizacija nastalih u sklopu europskog projekta Virtualni arheološki krajolici Podunavlja.

Posjetitelje pozivamo na putovanje kroz vrijeme na izložbi Priče iz prošlosti: Putovanje u izgubljene krajolike pomoću vrhunske tehnologije virtualne stvarnosti. Putem digitalnih vizualizacija na izložbi su prikazana jedinstvena arheološka nalazišta iz podunavske regije kroz šest povijesnih razdoblja od starijeg kamenog doba do srednjeg vijeka.

Foto: AMZ/Igor Krajcar

Digitalne vizualizacije prezentirane su putem različitih medija. Tako primjerice željeznodobna nalazišta Kaptol u Požeškoj kotlini, gdje su uz utvrđeno visinsko naselje pronađena dva groblja pod tumulima s ukopima istaknutih članova zajednice i Großklein u Austriji s visinskim naseljem s brojnim skupinama tumula u podnožju, zatim rimski grad Flavia Solva u Austriji koji je podigao car Vespazijan u 1. stoljeću posjetitelji mogu doživjeti putem VR naočala.

Digitalne vizualizacije paleolitičkog nalazišta špilja Vindija kod Varaždina, poznatog po pronalasku tragova jedne od najmlađih neandertalskih populacija na svijetu, brončanodobnog nalazišta Viškovci-Gradina u blizini Đakova i rimskog grada Flavia Solva u Austriji koji je podigao car Vespazijan. u 1. stoljeću prezentirane su putem touchscreen tehnologije.

Komentari