POČEO JE ANIMAFEST ZAGREB 2021.! Festival je otvorio gradonačelnikov zamjenik Luka Korlaet i progovorio o kulturi u metropoli

Luka Korlaet Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Svečanim otvaranjem u Kinu SC u ponedjeljak navečer službeno je počeo 31. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2021, najznačajniji hrvatski filmski festival i jedan od četiri vodeća festivala animacije u svijetu, no neki su programi već počeli.

Kako ističu s festivala, Animafest će ove godine u Zagreb privući više od 150 uglednih inozemnih gostiju, prikazati gotovo 350 filmova te u kina, izložbene prostore i druge lokacije privući tisuće gledatelja i posjetitelja željnih povratka umjetničkim djelima i festivalskim uzbuđenjima.

Zbog prostornih ograničenja uslijed epidemioloških mjera, ceremonija otvaranja namijenjena je isključivo protokolarnim gostima, no filmski i izložbeni programi festivala već su krenuli.

Festival je otvorio je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

“Još od 1972. godine ovaj festival pretvara Zagreb u svjetsko središte animiranog filma,
prostor susreta likovnih i filmskih umjetnika, animatora i onih koji animiranu umjetnost vole. Uspjeh ovog festivala odraz je izvanserijske kvalitete Zagrebačke škole crtanog filma koja je i danas predmet interesa profesionalaca i inspiracija novim generacijama koje stasaju na progresivnim temeljima naših velikih animatora. Veseli i ulazak 7 hrvatskih autorica i autora, kojima ovom prilikom čestitam, u međunarodnu konkurenciju. Čestitam i ovogodišnjem dobitniku Nagrade za životno djelo Ralphu Bakshiju koji je povijest animacije obogatio s nekoliko istinski važnih poglavlja.

Dugometražna konkurencija prikazuje neka dugoočekivana djela koja nastaju godinama,
što ukazuje na bitne karakteristike ove umjetnosti: suradnju, ustrajnost i strpljenje u dugotrajnim procesima. Upravo takav proces čeka nas i u kulturi Zagreba kako bismo stvorili kvalitetne uvjete djelovanja. Kulturu smatramo jednom od polaznih točaka izgradnje društva, društva koje ustraje na solidarnosti i međusobnom razumijevanju. I da vas zaključno podsjetim na slogan Animafesta: Z… znači Zagreb! Proglašavam 31. Animafest otvorenim!”, rekao je Korlaet.

Inače, u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti protekli se vikend održalo prvo ovogodišnje Animafestovo open-air druženje, na kojemu su prikazani diplomski filmovi iz povijesti te visokoškolske ustanove i najbolji filmovi proteklog Animafesta.

Zbog nepovoljne vremenske prognoze besplatna projekcija Bakshijevog “Mačka Fritza” nije se održala i premještena je za subotu, 12. lipnja u 22 sata u Teatar &TD.

Vikend je bio i u znaku filmova za najmlađe iz Obiteljskog programa i međunarodnog Natjecanja filmova za djecu koji su besplatno prikazani u kulturnim centrima zagrebačkih četvrti.

Za prvi program Velikog natjecanja kratkometražnog filma, koji se očekuje u sklopu svečanog otvaranja festivala, prikazuju se “Djevojčica koja je stajala mirno” Joane Toste o naslovnoj junakinji koja se bez majke ne želi maknuti s pješačkog prijelaza, “Vidiš li ih ti?”, novi rad Bruna Razuma i Studija za stop animaciju Zagreb filma o vizijama shizofrenog dječaka, raskošni pustinjsko-obiteljski film “Trona Pinnacles” Mathilde Parquet.

Tu su još ekološka stop animirana parabola “Orgijastična hiperplastika” Paula Busha, “Skrivanje” Daniela Graya, nostalgični found footage videospot “Grey to Green” Marcosa Sánchez te animirani dokumentarac “Maalbeek” o terorističkom napadu na briselsku podzemnu željeznicu Ismaëla Joffroya Chandoutisa.

S autorima će nakon projekcije razgovarati stalni Animafestov suradnik, francuski popularizator animacije i novinar Alexis Hunot.

Projekcija Velikog natjecanja kratkometražnog filma 1 ponovit će se u četvrtak, 10. lipnja, u Teatru &TD u 18 sati.

Počinju i projekcije dugometražne selekcije

Kino SC večeras u 22 sata u Kinu SC donosi poljsku dugometražnu autobiografsku grotesku “Uništi to i odlazi iz ovog grada” samoukog umjetnika Mariusza Wilczyńskog. Taj “grafički i emocionalno intenzivan i zadivljujuć film o sjećanjima, obitelji, tijelu, umiranju i Poljskoj 1970-ih, već je osvojila niz priznanja brojnih uglednih smotri.

Iz programa Velikog natjecanja dugometražnog filma u ponedjeljak se u 19 sati u Kinu Tuškanac može vidjeti i dirljivi čileanski “Elulu”, samostalni projekt Gabriela Verduga Sota koji koristi SF premisu višedimenzionalnih bića kako bi progovorio o prerano preminuloj majci, domu te znanosti i umjetnosti koji oblikuju identitet mladog čovjeka.

U istome kinu u 21 sat slijedi prvi dio tematskog programa ljubavi pod naslovom “Kad smo se sreli”, u kojemu se ističe fantastični klasik Lotte Reiniger “Papageno” koji se prikazuje s 35-milimetarske vrpce, crno-bijeli “Jednoga dana” Marie Paccou, ali i mnogi humorni naslovi poput recentnog “Zdravo, stranče” Kirsten Lepore, “Svih mojih veza” Joanne Priestley, britanskih “Johna i Karen” ili ruskog filma cijenjenog Konstantina Bronzita “Toaletna priča – ljubavna priča”.

Uz filmove iz Švedske i Japana, program zaključuje promišljanje “ženske pozicije” iz kista i olovke prvakinje suvremenog animiranog feminizma Marte Pajek “Nemoguće figure i druge priče II”.

Od ponedjeljka su za javnost otvorene i izložbe Iza kulisa 3 / Behind the Scenes 3 s radovima autora Velikog natjecanja kratkometražnog filma i, po prvi puta, Natjecanja studentskog filma.

Studenti izlažu u Galeriji SC, dok se ekskluzivne skice, nacrti, crteži, modeli, lutke njihovih već afirmiranih kolega mogu vidjeti u Galeriji ULUPUH, uz besplatan ulaz.

U predvorju Kina SC postavljena je i grupna izložba studenata zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti “ALU AR 2 – Aplikacija proširene stvarnosti”, projekt Odsjeka za animirani film i nove medije, izvedenom u okviru nastave na kolegiju Multimedijske vježbe u animiranom filmu na 1. godini diplomskog studija animacije pod mentorstvom Daniela Šuljića.

Na festivalskim lokacijama posjetitelji mog skenirati QR-kodove, preuzeti aplikaciju i pokrenuti šest različitih animacija autora Eugena Bilankova, Nikoline Žabčić, Ane Despot, Filipa Ćulića, Marije Gorupić, Luke Leova i Anne Saluzzo.


Komentari