Osvrt na bolna sjećanja: Otvara se izložba ‘Biografija grada/Potres u Zagrebu 2020’

Izložba fotografija “Biografija grada/Potres u Zagrebu 2020” bit će otvorena 13. listopada u Galeriji Modulor kako bi se osvijestila važnost zagrebačke arhitektonske baštine, te prikazala oštećeni i ranjeni Zagreb u vrijeme pandemije koronavirusa i snažnoga potresa u ožujku.

Izložba je plod fotografskoga projekta “Biografija grada – Potres u Zagrebu 2020” Centra za kulturu Trešnjevka (CeKaTe) koji je ove godine pozvao Zagrepčane da se aktiviraju u istraživanju posljedica pandemije bolesti Covid-19 i snažnoga potresa kroz snimljene ulične fotografije.

Kako je u najavi otvorenja izložbe u petak priopćio CeKaTe, bio je odličan odaziv na poziv za slanje fotografija. Navedeno je kako je bilo nekoliko kriterija u izboru fotografija – umjetnička kvaliteta, dobro oko za detalj ili priču, a ponegdje je to bio i prizor koji nisu zamijetili drugi fotografi ili nešto sasvim drugo. Izložba je organizirana nakon što je, zbog ograničenoga galerijskog prostora, odabrano samo 40-tak fotografija.

Istaknuto je da se izložbom želi osvijestiti koliko je važna zagrebačka arhitektonska baština, te prikazati oštećeni i ranjeni Zagreb u vrijeme trajanja pandemije bolesti Covid -19 i snažnoga potresa koji je zadesio grad, kao i posljedica potresa koje su još uvijek tu.

Sliku takvoga Zagreba čine pak fotografije sablasno praznih ulica grada s njegovim znamenitostima ali i skrovitih ulica sa slabo poznatim detaljima, direktnih posljedica potresa na zagrebačke zgrade i njegove stanovnike te postepeno (ne)obnavljanje ili (ne)zacjeljivanje Grada i stanovnika Zagreba.

Izlagat će – Nada Bezić, Nives Borčić Novak, Lana Bunjevac, Davor Curić, Mario Dananić, Fredy Fijačko, Zoran Filipović, Ksenija Foretić, Tomislav Gažić, Gordana Gerl, Vladimira Glasnović, Aleksandra Glintić, Ana Kerep, Karlo Klasić, Patrik Macek, Anto Magzan, Višnja Makek, Nenad Martić, Ratko Mavar, Luka Mjeda, Ivan Novosel, Aleksandra Orlić, Marina Pavković, Katica Pecigoš, Krasnodar Peršun, Ivana Planinić, Vanja Radovanović, Vlasta Resetić Nezirović, Boris Svrtan i Vesna Špoljar.

Izložba će se moći besplatno razgledati u Galeriji Modulor do 23. listopada ove godine.


Komentari