‘Oni u koroni’ Ne propustite šest izložbi na temu ‘novog normalnog’, donosimo sve detalje

Ovoga petka, 29. siječnja u 18 sati, u Galeriji Galženica u Velikoj Gorici (Trg Stjepana Radića 5), u Noći muzeja, otvara se skupna izložba naziva ”Nova normalnost: prostori svakodnevnice”.

Izložba prikazuje šest serija zanimljivih radova domaćih autora na temu utjecaja pandemije koronavirusa i recentnih potresa na društvo i svakodnevni život. Izlagači su ilustratori/ce Tisja Kljaković Braić (Oni u koroni), Hana Tintor (Prve stvari) i Luka Vucić (Usamljeni divovi) te fotografi Darije Petković (Otpusno pismo), Boris Ščitar (Potres na Baniji) i Milan Šabić (Okviri). Autorica i kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Antonia Vodanović.

Izložba se može razgledati do 19. ožujka. Radovi umjetnika prikazani na ovoj izložbi nastali su u nesvakidašnjem društvenom kontekstu koji je obilježio hrvatsku svakodnevicu u 2020. godini. Naime, termin ”nova normalnost” ustalio se u društvu, nastojeći pritom definirati promjene uzrokovane pandemijom koronavirusa, nove prakse i načine ponašanja, odnosno nove zakonitosti koje trenutačno definiraju naše živote i našu svakodnevicu. Društvena proizvodnja novih praksi svakodnevice (nošenje zaštitne maske, držanje preporučene fizičke distance, dezinficiranje ruku, predmeta i prostora, rad od kuće, online sastanci i druženja…) uvelike je (re)definirala način života na kakav smo dosad navikli.

Fotoesej Darija Petkovića naziva ”Otpusno pismo” svojevrsni je bolnički dnevnik. Petković autobiografski bilježi svoj boravak na jedinici intenzivnog liječenja u Klinici za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević”, boreći se za vlastiti život s COVID-19 infekcijom i utjecajem bolesti na pluća.

Prozori i balkoni, kao ”međuprostori” između sigurnosti unutarnjeg prostora doma i nesigurnosti vanjskog svijeta, temeljna su okosnica i odrednica dokumentarne fotografske serije ”Okviri” Milana Šabića.

Serija fotografija Borisa Ščitara ”Potres na Baniji” je dokumentarno-reportažni prikaz utjecaja razornih potresa u prosincu 2020. na ljudske živote, materijalnu imovinu, emocionalna i psihološka stanja ljudi, ali i podsjetnik na važnost zajedništva i solidarnosti.

Na snažni potres koji je pogodio Zagreb i okolicu 22. ožujka, za vrijeme lockdowna i provođenja prvih epidemioloških mjera u Hrvatskoj, referiraju se ilustracije Luke Vucića naziva ”Usamljeni divovi”, nastale kombiniranjem fotografskih prikaza praznih zagrebačkih ulica i drugih javnih prostora te crteža.

Serija ilustracija Hane Tintor naziva ”Prve stvari” vizualizacija je malih i velikih radosti koje su njeni pratitelji na društvenim mrežama poželjeli učiniti nakon prvog lockdowna, a čije je odgovore ilustrirala. S

Splitska ilustratorica Tisja Kljaković Braić na izložbi se predstavlja serijom karikatura naziva ”Oni u koroni”. ”Oni” kroz humor brode nedaće te ukazuju na važnost optimizma, veselja i zajedništva.

Šest serija radova prikazanih na ovoj izložbi, svojevrsna su kronika vremena u kojem živimo, preslika društvene zbilje, vizualni narativ proživljenog iskustva. Njihovu likovnu slojevitost možemo iščitavati ne samo na razini vizualnih medija i aktualnog sociološkog temata, već i na dokumentarno-povijesnoj te etnografsko-antropološkoj razini. One nas podsjećaju na društvenu ulogu pojedinca, na važnost praksi brižnosti, solidarnosti, zajedništva i humanosti.

 


Komentari