Oduševio je ljubitelje filmova: U Kinoteci je odabran najbolji amaterski film

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Film “Turist” Tomislava Šobana osvojio je nagradu “Maksimilijan Paspa” za najbolji amaterski film u 2022. godini Kinokluba Zagreb, koji je svoju produkciju proteklih dana predstavio u Kinoteci.

‘PITOMO I LIJEPO’ Podni mural oduševio ljude u Martićevoj, umjetnika inspirirali zagrebački haustori: ‘Lijepo, ali skriveno, sada namijenjeno za sve’

Na 16. Gledalištu, od 31. svibnja do 2. lipnja, u Kinoteci su prikazani filmovi kinoklubaških autoram a “Turist” je nagrađen uz obrazloženje da je njegov autor “‘split screenovima’, decentnom minimalističkom režijom i montažom pokazao promišljenost i umjetničku vrijednost koja je zaslužila glavnu nagradu”.

Nagradu je dodijelio tročlani žiri u sastavu Katerina Duda, Josipa Henizelman i Matej Merlić.

Žiri je dodijelio i tri posebna priznanja. Mare Šuljak nagrađena je za film ”Evanescence”, a nagradu je dobila i Iva Gavrilović za “Iz slike u sliku: Filmski kardiogram kuće na pijesku”. Treće posebno priznanje dodijeljeno je filmu “Žene na rubu” Anite Čeko.

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Glavna nagrada žirija kritike dodijeljena je Tinu Novačiću za film “Semafor” u kojemu je istaknuta “izmjena konvencionalnoga prikaza depresivnog stanja lika s ambivalentnim nadrealnim momentima”.

Članovi žirija kritike bili su  Erika Roša,  Ana Krmek, Ramona Boban-Vlahović i Edvin Tišljarec.

Ana Krmek dodijelila je i posebno priznanje Luciji Lelek  za film “Vrati se na party” s obrazloženjem da izvrsno prikazuje party atmosferu, neopterećen bilo kakvim pretencioznim tendencijama.

Erika Roša nagradila je film  “James Bond jest i nije bio u pravu” Tomislava Šobana, Edvin Tišljarec dodijelio je nagradu Dragi Toromanu  za film “Kakvi smo mi to ljudi”, a Ramona Boban-Vlahović posebno priznanje dodijelila je radu “Gustavov film” Erika Vončine.


Komentari