ODLUČNA: Nina Đurđević se u novoj izložbi hvata u koštac sa zabranjenim temama

Foto: Galerija Kranjčar

Umjetnica Nina Đurđević predstavlja novu izložbu koja problematizira temu samoubojstva. Galerija Kranjčar domaćin je izložbe “Odlučna” od 18. ožujka do 10. travnja.

Izložba se kroz jezik umjetnosti bavi temom koja je tabu suvremenog društva. Vlastitim suočavanjem s osobnim iskustvom unutar obitelji te iskustvima portretiranih osoba koje su pokušale samoubojstvo, Nina otvara prostor za komunikaciju o ovoj temi.

Cilj je, između ostalog, osvijestiti kako se suicidalne misli, time i sam čin, ne događa nekome drugome negdje drugdje već je dio cjelokupnog društva te kako je podrška i destigmatizacija neophodna za zdraviji razvoj društva.

Koristeći vlastito iskustvo kao polazišnu točku, Nina je portretirala osobe koje su pokušale samoubojstvo, nisu uspjele i danas su voljne pričati o svom iskustvu. Osobe je portretirala na mjestu na kojem su pokušale izvršiti samoubojstvo, a prije toga je snimila razgovor s njima na istoj lokaciji. Svaki portret je popraćen tekstom, odnosno autoričinim dojmom o svakom susretu.

Osim spomenutih portreta, bit će izložena i dva Ninina autoportreta snimljena na mjestu samoubojstva autoričina oca i brata. S obzirom na to da je pristup temi otvoren i pozitivan, pri čemu se ne potiče skrivanje osobnih intenzivnih iskustava autorice, portreti su uravnoteženi fotografijama koje autorica svakodnevno radi svojim mobitelom.

Izložbu čini devet portreta i 2 autoportreta velikog formata, jednako toliko popratnih tekstova, audio uradak te 300-tinjak fotografija manjeg formata koje su projicirane na zid. Kustosica izložbe je Iva Prosoli, a producentica Vanda Volić.


Komentari