Od petka do nedjelje Muzej grada Zagreba možete posjetiti besplatno! Evo kako do karte

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Muzej grada Zagreba priključuje se obilježavanju Europskih dana arheologije (European Archaeology Days – EAD), koji traju od 18. do 20. lipnja. U tom će razdoblju ulaz u Muzej i sav program biti besplatan za sve posjetitelje.

U prizemlju Muzeja u temama Što se krilo ispod muzeja, Prije Zagreba i Nalazi na mjestu otkrivanja posjetitelji mogu vidjeti prezentirane ostatke pretpovijesnog naselja iz starijeg željeznog doba, metaluršku radionicu iz mlađeg željeznog doba, ranosrednjovjekovni bedem, nalaze stambene arhitekture iz 12. i 14. stoljeća i kasnosrednjovjekovne jame na mjestu otkrivanja.

Svi su ti nalazi pronađeni u arheološkim istraživanjima provedenima od 1989. do 1995. godine, tijekom obnove spomeničkog kompleksa Samostana klarisa u kojem se nalazi Muzej grada Zagreba.

U vitrinama su izloženi najzanimljiviji predmeti iz tih istraživanja zagrebačke prošlosti, ali i reprezentativan nalaz iz šire okolice Zagreba– kneževski tumul s lokaliteta Budinjak, pa posjetitelji mogu otkriti tajne žumberačke elite starijeg željeznog doba.

U petak, 18. lipnja u 16:30 sati, muzejski vodiči održat će tematsko vodstvo kroz arheološke teme za zainteresirane posjetitelje.

U subotu, 19. lipnja, u 11 sati održat ćemo tematsko vodstvo, a zatim (od 12 sati) i radionicu za djecu u sklopu Edukativne muzejske akcije Izvanredne priče iz dubina zemlje. Radionice su namijenjene djeci u dobi od 6 do 12 godina.

Dolazak je potrebno najaviti dan ranije, na mailove [email protected], [email protected] ili telefonom (01/ 48 51 361, 01/48 51 362).

S obzirom na to da će se radionica održati na otvorenom, njezina realizacija ovisi o vremenskim prilikama. U slučaju promjene termina održavanja, bit ćete na vrijeme obaviješteni.


Komentari