OD FOTOGRAFIJE DO KOVANICE: Ivan Gundić preispituje sjećanja i medij fotografije u izložbi ‘Memogram’

Foto: ADU Galerija f8 Facebook

Diplomska izložba “Memogram” Ivana Gundića, studenta na Katedri za fotografiju zagrebačke Akademije dramske umjetnosti otvorena je u ADU Galeriji f8 do 27. veljače. Može se razgledati od 12 do 19 sati.

Gundić je kao polazište rada odabrao obiteljski arhiv crno-bijelih fotografija koje su nastale prije njegovog rođenja. Multimedijalnim pristupom prikazao je topljenje slojeva srebra iz obiteljskih fotografija koje je potom kemijskim postupkom u laboratoriju pretvorio u metalnu kovanicu.

Format fotografije smatra ne samo sredstvom za očuvanje sjećanja, nego i alatom za bilježenje prolaznosti.

“Fotografije kao predmeti koji evociraju sjećanje možda mogu trajati dugo, ali zasigurno ne zauvijek, a svesti ih na elementarnu supstancu srebra koja i dalje djeluje kako memorijski objekt znači učiniti ih vječnima”, rekao je autor.


Ivan Gundić rođen je 1993. godine u Koprivnici. Završio je preddiplomski studij na Fakultetu političkih znanosti, a trenutno pohađa diplomski studij fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Dobitnik je dviju Rektorovih nagrada. Bavi se temama društva, jezika, memorije, ideologije i identiteta. Osobito ga zanima eksperimentiranje samim medijem fotografije. Prvi put se predstavio samostalnom izložbom na festivalu Organ Vida 2018. godine.

Komentari