Znate li gdje je u Zagrebu živio grof Petar Zrinski?

FOTO: Ivan Klindić

Hrvatski ban, vojskovođa i pjesnik Petar Zrinski, bio je velika ličnost hrvatske povijesti.

Petar Zrinski rodio se u Vrbovcu, mjestu istočno od Zagreba, a pogubljen je 30. travnja 1671. godine u Bečku Novom Mjestu. Otac mu je bio hrvatski ban Juraj (V.) Zrinski, a majka grofica Magdalena Széchy. Bio je praunuk Nikole Šubića Zrinskog, sigetskog junaka, a unuk Jurja (IV.) Zrinskog, koji je dao tiskati prvu hrvatsku knjigu na kajkavskom narječju “Decretum tripartitum” u Nedelišću kraj Čakovca 1574. godine.

Godine 1643. godine vjenčao se s groficom Anom Katarinom Frankopan, polusestrom Frana Krste Frankopana. Imali su četvero djece, Jelenu (rođenu 1643.), Ivana Antuna (rođenog 1651.), Juditu Petronelu i Zoru Veroniku.

Još prije slavne urote imao je problema s vlastima koje su ga optužile za veleizdaju, a to je bilo zbog zauzimanja zemljišta kod Martinšćice kod Rijeke. Ipak, ubrzo je pomilovan.

Njegova kuća nalazi se na adresi Trg Franje Markovića 3, na Gornjem Gradu i zaštićeno je kulturno dobro.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Poluugrađena uglovna jednokatnica izduženog pravokutnog tlocrta, nekadašnja palača bana Nikole Zrinskog, sagrađena je u 17. stoljeću. Palača je nakon grofova Zrinskih bila u vlasništvu grofa Ivana Draškovića, a u 18. stoljeću Matije Bornemisse, podžupana zagrebačke županije.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Izvorno oblikovanje sačuvano je u prizemnom dijelu palače a na zapadnom pročelju i žbukani medaljoni nedavno obnovljeni. Prozori na katu povećani su u 18 stoljeću kada je prigrađen sjeverni dio krila.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić


Komentari