Znate li kako se zovu prve spaljene vještice? Nastradale su već u 14. stoljeću

Finland.fi

“Vještičji malj” ili “Malleus Maleficarum” je bio najtraženiji “udžbenik” 15. stoljeća. U toj knjizi je i u najmanji detalj pisalo kako prepoznati vješticu. Osim što se vjerovalo da su bradavice na tijelu vražji pečat, prema “udžbeniku”, vještice su bile lakše od zraka i zbog toga su mogle letjeti.

Također, prava vještica nema osjećaje, pa ne može niti plakati. Nakon tiskanja prvih izdanja Vještičjeg malja, masovna histerija od nadnaravnih sila se ubrzo širila Europom. Masovno ludilo svoj je vrhunac doseglo u 18. stoljeću.

U Zagrebu su prve vještice osuđene već u 14. stoljeću, a to su bile Alica Zagrepčanka, Margareta Zagrepčanka i Dragica Zagrepčanka.

Sudbina ovih žena nakon suđenja nije poznata, ali je poznato kako je prva vještica službeno spaljena u 15. stoljeću.

Marija Terezija, osim što je bila velika vladarica, ona je “prekinula” progon vještica. To nije točno jer je ona vjerovala u magiju. Od svih država koje su bile pod njezinom krunom je tražila da “vještice” šalju njoj na dvor kako bi im se tamo sudilo. Krvnici su zaključili kako je to neisplativo, te je lov na vještice otišao u ropotarnicu povijesti.


Komentari