Zanimljivosti o gradu koje samo rijetki znaju! Znate li ih vi?

Iako je Zagreb prilično mali grad u odnosu na ostale europske metropole pa stanovnici gotovo svaki dio poznaju vrlo dobro, postoji mnogo zanimljivosti koje samo rijetki znaju. Dan grada prava je prigoda da se podsjetimo na njih.

Ilički maraton je natjecanje koje spada u skupinu urbanih legendi. Ovaj neobični maraton potpuno odudara od svih ostalih. Natjecatelji trebaju proći Ilicom od broja 530 do broja 1, s tim da se u svakom kafiću s lijeve strane pije 0.3 žestokog pića po izboru (najmanje 30% alkohola), a u desnoj po tri deci pive. Isprva se alkohol sponzorira iz natjecateljskog fonda, a kasnije osobnog fonda natjecatelja. Spavanja nema, a konzumacija prehrambenih proizvoda dopuštena je jer maraton traje 24 sata. Jedine pisane informacije o održavanju ovog maratona do kojih se može doći otkrivaju da se ovaj maraton održao 2007. i 2014., ali mnogi nagađaju da su razne grupe i nakon toga nastavile tajno održavati neobičnu tradiciju.

Radićeva ulica koja spaja Gornji i Donji grad jedna je od najpoznatijih ulica, a za mnoge i jedna od najšarmantnijih ulica. Iako svi Zagrepčani sigurno često šetaju ovom ulicom, malobrojni znaju po kome je dobila ime. Mnogi krivo pretpostavljaju da je ime dobila po poznatom hrvatskog političaru Stjepanu Radiću, ali prava istina je da je ime dobila po njegovom nećaku Pavlu koji je 1928. ubijen u atentatu u beogradskoj narodnoj skupštini.

Kroz cijelu godinu, a posebno za vrijeme toplijih dana, Zagrepčani najradije svoje dane provode na zelenim površinama. Najčešća odredišta u centru su Trg Nikole Šubića Zrinskog, Trg Josipa Jurja Strossmayera, Tomislavac, Starčevićev, Trg Marka Marulića, Trg Mažuranića te Trg Republike Hrvatske. Ono što mnogi vjerojatno nisu primjetili je da ovih sedam trgova, zajedno sa Botaničkim vrtom čine formaciju u obliku slova “u” koja okružuje središte Donjeg grada. Zbog toga je taj slijed nazvan Lenucijeva ili Zelena potkova. Naziv Zelena potkova nešto je kasniji od Lenucijeva te predstavlja svojevrstan kompromis jer ideja „potkove“ nastajala je cijelu drugu polovicu 19. stoljeća, a u razvoju i realizaciji Milan Lenuci odigrao je jednu od ključnih uloga.

Iako je dosta poznato da je  kultni crtić “Profesor Baltazar”, koji su osim djece u Hrvatskoj, obožavali i Skandinavci, hrvatski proizvod, nije toliko poznato da je ta ideja potekla iz Zagrebačke škole crtanog filma. Prava na prikazivanje serije s ovim neslužbenim simbolom grada Zagreba otkupljena su u 30 zemalja svijeta.


Komentari