Zanimljiva činjenica o zagrebačkoj katedrali za koju mnogi nisu znali

Zagrebačku katedralu krase tri luksuzna i skupocjena lustera, a riječ je o daru jedne hrvatske obitelji.

Jeste li znali da zagrebačku katedralu krase lusteri koji su nekada krasili jednu kockarnicu u Las Vegasu?

Naime, lusteri su stigli iz kockarnice Gold Coast vlasnika Michaela Gughama, pišu Zagreb facts. Hrvatski iseljenik Stefan Stankić, koji je radio u kockarnici, na prijedlog svoje majke pitao je vlasnika kockarnice kad je mijenjao lustere želi li darovati lustere zagrebačkoj katedrali.

Vlasnik je odlučio darovati sva tri lustera te je zamolio da mu se nakon postavljanja lustera pošalju fotografije. Prvi je luster postavljen iznad glavnog oltara 7. prosinca 2001. u 17:45 prije večernje mise.

Novo osvjetljenje za katedralu u Zagreb stiglo je u studenom 2001., a postavljeno je u prosincu iste godine. Mišljenja o novim lusterima bila podijeljena, a nije se mogao pronaći dovoljno velik prostor za ogledno montiranje, stoga je odlučeno da se oni privremeno stave na strop zagrebačke katedrale.

Podatak da su svijećnjaci došli iz kockarnice tada nije impresionirao previše msgr. Kolarića, koji kaže “stvari su stvari, one nisu ni svete ni grešne”, i da je današnje osvjetljenje puno bolje od onoga prethodnoga, piše Večernji. Postavilo se međutim pitanje je li golemim pozlaćenim lusterima uopće mjesto u katedrali. Povjesničarka umjetnosti Željka Čorak digla je glas protiv njih u najnovijem broju “Vijenca”, istaknuvši da je “sjaj kockarnice postao bijeda katedrale” i da je u Zagrebu bilo “bitno uštedjeti na zubarskim troškovima za konja”.


Komentari