Zagrepčane već 10 godina muče ovi problemi

FOTO: Ivan Klindić

Prije deset godina sugrađani su na forumu pisali o problemima koji ih muče u Zagrebu.

Na jednom od Foruma na temu Zagreba, prije deset godina raspravljalo se o problemima koje muče naše sugrađane u njhovom gradu. Rasprava je otvorena 2007., a sudeći prema primjedbama koje su iznijeli Zagrepčani, u deset godina gotovo se ništa nije promijenilo.

“Katastofalne ceste! Bio to ”elitniji” dio grada ili ”radnički” ili centar ceste su katastrofa! Rupa na rupi… Najbolje je kad naprave novu cestu pa je nakon pola godine idu kopat pa krpat…  Črčkarije po fasadama. Nigdje nisam vidjela toliko tih črčkarija po fasadama i u samom centru grada kao u Zagrebu.” požalila se jedna Zagrepčanka te 2007.

Prije deset godina sugrađane je također mučio ZET, ali i devastiranje zelenih površina,trgova i parkova, kao i samaktualni gradonačelnik Milan Bandić. Također su se požalili na veliki broj shopping centara otvorenih u gradu.

ZET- ponekad ima busa, ponekad nema, kak se njima sprdne,  a ti kasniš na posao. Birtije s narodnjacima i hrpa shopping centara. Devastiranje zelenih površina, trgova i parkova za potrebe urabanih vila, mallova i ostalog. Bandić!! Hoće njega netko maknuti s tog trona?” upitala se jedna sugrađanka niti ne sluteći da će za deset godina ista osoba biti na čelu Zagreba.

Zagrepčani su se tada također žalili na nedostatak kulture u gradu. Kako su prije deset godina pisali, zagrebačke vrijednosti su polako nestajale sa gradskih ulica pod pritiskom došljaka koji Zagreb kao svoj grad nikada nisdu prihvatili.

Bandić i “dotepenci”

“Između ostalog, ekipa koja dođe u Zagreb recimo u školu ili na faks i onda se*e i pljuje po Zagrebu, a ne daju se doma sljedećih 5 generacija.  Zanima me kaj smo mi Zagrepčanci tak tulavi da nemremo mi njima nametnuti naše vrijednosti, nego oni nama nameću svoje. Šutimo i jorgamo među sobom. Baš me zanima da li bi tam kod njih doma, otkud god da jesu mogli nametnuti kaj našega.” požalio se jedan Zagrepčanec na ovom Forumu.

Uključeni u raspravu također su spomenuli gužve u Centru, odnosno loša prometna rješenja, ali i problem s otpadom. Staklene zgrade, eliminaciju zelenila i Bandićevo “nepoštivanje gradskih vrijednosti” komentatori su istaknuli kao bitne probleme koje je grad tada imao.

“Smetaju me dotepenci koji su ovdje došli živjeti, a ne vole niti ne poštuju ovaj grad. Voli svoje, ali poštuj i tuđe.  Još više me smetaju licemjeri nazovipurgeri koji se busaju u prsa svojom domoljubštinom i purgerajštinom, a prvom prilikom razbiju tramvaj i teroriziraju stanovnike ovoga grada poput maloumnih zvijeri, a istodobno se bahato i sa prijezirom odnose prema ne-zagrepčanima koji se kulturnije i sa više dostojanstva ponašaju prema našemu gradu.

I za kraj, žalosti me što se vrlo rijetko više može čuti prava purgerština i kaj me nitko ne razme kad velim da za ručak doma radim šmarn i da mi hitno treba novi duršlag, te da ak me raspizdi da bum ga širajzlom po glavi” zaključila je jedna Purgerica temu iz 2007. godine

Kaj vi velite? Je li se u našem gradu nekaj promjenilo u ovih deset godina? Kakvi problemi vas more u Zagrebu u 2017. godini?


Komentari