Zagrepčane ‘puca’ nostalgija: Sjećanje na Bogovićevu i kultni Big Ben

FOTO: Zoran Deželić / Osamdesete u Zagrebu

Bilo je to vrijeme uživanja kada su “lebdjeli” i na ulicama igrali gumi-gumi.

Vremena se mijenjaju brzinom munje i ono što je danas bilo ovdje, sutra je već zamijenjeno nečim drugom. Dok smo se jučer s prijateljima nalazili vani, danas s njima komunicirama preko tehnologije i njezinih “blagodati”. No, s vremena na vrijeme građani se prisjete lijepih vremena i uspomena koje Zagreb čuva.

FOTO: Goran Cera Cerovečki / Osamdesete u Zagrebu
FOTO: Goran Cera Cerovečki / Osamdesete u Zagrebu

Bogovićeva… malo niže Big Ben, s druge strane u Teslinoj Pingvin sa sendvičima, pa Sokol, Saloon… Pred jutro kad ideš doma mazneš koji jogurt kaj su bili ispred dućana… Sve u svemu, bila su to lijepa vremena!” kazao je Goran na početku objave.

Bogovićeva je, kažu Zagrepčani, bila sinonim za kupovinu gramofonskih ploča, a imaju su dvije trgovine – Jugoton i RTB.

No, na spomen Bogovićeve Zagrepčani se najbolje sjećaju “Aviotehnike”, dućana sa željezničkim i zrakoplovnim maketama. Najviše su, kažu, voljeli modele aviona za sklapanje i odlazak po pilice za tehnički u školi.

Tu sam se nakupoval šperploča, letvica, funira i pilica…” prisjetio se građanin.

Jedno od kultnih zagrebačkih mjesta i klubova u Bogovićevoj svakako je bio Big Ben, kojeg se najbolje sjeća zagrebačka disko generacija, a nije tajna da su Zagrepčani tada obožavali plesnjake. Grad je 60-ih i 70-ih vrvio mnogobrojnim klubovima kojih je bilo na svakom čošku.

U Big Benu se na gornjem katu u klubu puštala žešća glazba i građani su taj dio nazivali mjestom tzv. hašomana.

Na gornjem katu tzv. hašomani, Black Sabbath i Zeppelini, u podrumu šminkeri-denseri, Donna Summer i funk“, prisjetila se Ranka

Neizostavne su bile i tuče u Bogovićevoj između “šminkera” i “hašomana”.

Milan Mlakar kao legendarni DJ u bijelim rukavicama, Jimmy na plesnom podiju koji pleše dok ne padne u nesvijest. Dio Bena bila je i šumica, gdje su se nalazili panjevi na kojima se sjedilo“, kazao je Zagrepčanin.

Dobra, stara zagrebačka vremena ispunjena plesom, smijehom, veseljem, igrama i zajedništvom…


Komentari