ZAGREBAČKI VREMEPLOV: Znate li kaj su Zagrepčani nazivali ‘konjka’?

povijest.hr

Poduzetnik Gvido vitez Pongrac još je 1884. godine predložio je pokretanje tramvajske službe u Zagrebu. Već je bio sklopio ugovor s gradskom općinom o gradnji, no onda je odustao jer je općina izmijenila neke točke ugovora.

Namjera je ovog članka opisati kako je prije više od 120 godina došlo do ideje i realizacije novog projekta u Zagrebu. Poduzetnik Gvido vitez Pongrac još je 1884. godine predložio je pokretanje tramvajske službe u Zagrebu. Već je bio sklopio ugovor s gradskom općinom o gradnji, no onda je odustao jer je općina izmijenila neke točke ugovora.

Četiri godine kasnije javio se poduzetnik Gautier s idejom o gradnji konjskog tramvaja od Zagreba do Samobora. Ispostavilo se da nije imao dovoljno novaca za tako veliki projekt, pa je tramvaj ograničio samo na Zagreb, bez Samobora. Ishodio je dozvolu za gradnju, no nije imao dovoljno novaca, pa je dozvolu prodao za 17 000 forinti konzorciju koji su činili Eduard Prister, Hasdrubal Berger i dr. Ljudevit Schwarz.

Konzorcij je započeo s prvim mjerničkim radovima 8. svibnja 1891. godine. Zagrebačka je općina ustupila konzorciju prostor od 10 000 četvornih metara kraj Savske ceste za izgradnju remize, koja se sastojala od spremišta za tramvaje i staja za konje. Tračnice za konjski tramvaj stigle su u Zagreb 11. srpnja 1891. iz Engleske…

Više pročitajte na povijest.hr.


Komentari