(VIDEO) Jeste li znali da je prvi zagrebački gradonačelnik bio glumac?

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Aktualni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, neovisno o trenutno nezavidnoj situaciji u kojoj se nalazi, činjenica je – najdugovječniji je prvi čovjek Zagreba po broju mandata. U tijeku je šesti Bandićev mandat, a simaptije od kumica pa sve do onih najmlađih birača mu ne nedostaje. Iako će mu mnogi pripisati najveće zasluge za razvoj grada, vratimo se u prošlost i prisjetimo se prvog zagrebačkog gradonačelnika od osnutka samostalne Republike Hrvatske!

Naime, nakon izbora u Hrvatskoj 1990. godine za prvog je gradonačelnika grada Zagreba izabran Boris Buzančić. 

Buzančić je rođen 13. ožujka 1929. u Bjelovaru. Kao prvi gradonačelnik u to je vrijeme ujedno bio i prvi predsjednik Gradske skupštine, a ostat će zapamćen kao jedini zaslužan da je u listopadu 1990. godine na glavni zagrebački trg vraćen spomenik banu Josipu Jelačiću. U 85. godini života Buzančić je preminuo od moždanog udara.


Politiku ipak zamijenio glumom

Krajem 90-ih povukao se iz politike i ponovno posvetio glumi, između ostalih odigravši zapažene uloge u filmu “Maršal” Vinka Brešana i televizijskoj seriji “Obećana zemlja”, kao i u nekolicini kazališnih predstava.

Velika podrška u životu bila mu je njegova supruga Katja s kojom se oženio 1957. te su dobili kći Anu i sina Ivana.

Komentari