U HLADU ZAGORKINE SJENE: Sunčana vura jedan je od najpoznatijih zagrebačkih simbola

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

U prošlosti, Zagreb je bio prepun ovakvih satova, a danas postoje samo tri.

Na mjestu gdje se danas nalazi ovaj sunčani sat, nekada se melinski kanal ulijevao u potok Medveščak. Kanal je napravljen kako bi tjerao mlinske kotače, a mlin se nalazio nešto niže, na adresi Tkalčićeva 23, tada najjužniji zagrebački mlin. Danas, mlina, kanala i potoka više nema, no to mjesto krasi sunčani sat, napravljen 1955. kao diplomski rad Božidara Jušića, pod mentorstvom prof. Ernesta Tomaševića.. Ovaj sat, jedan je od najmlađih sunčanih satova koje Zagreb ima, no najpoznatiji je te se kiti epitetom “stari”. Postoje dva zagrebačka sunčana sata koja potječu iz XVII. stoljeća, a  nalaze se u Klovićevim dvorima i Muzeju Grada Zagreba.

wikipedia.org
wikipedia.org

Sat je napravljen  u obliku peterokuta, na kojem se ističe lepeza u duginim bojama te simboli sunca i mjeseca. Zanimljivo je da je sat pričvršćen na zid pomoću kravljeg sira i mješavine vapna. Sat još uvijek pokazuje točno vrijeme, a nisu mu potrebne baterije, već samo- zrake sunca!

Sunčani satovi izrađuju se još od antike, a navodno su ih Egipćani izrađivali prije 5000 godina kao jedne od prvih satova u povijesti. Svaki sunčani sat je unikat jer se izrađuje ovisno o geografskoj širini i duljini te je samim tim svaki drugačiji, ovisno o mjestu u kojem se izrađuje. Zagreb još uvijek njeguje tradiciju izrade ovakvih satova, no niti jedan ne može parirati sunčanom satu u Tkalčićevoj koji je u više od pola stoljeća stekao titulu jednog od prepoznatljivih simbola Zagreba.

>>>Ovo su najpoznatiji simboli grada Zagreba

>>>SIMBOL GRADSKIH ULICA: Ulični svirač bez kojeg Zagreb ne bi bio isti (FOTO)


Komentari