Prva kondukterka u gradu: Upoznajte Paulu Landsky!

Facebook/Zagreb kakav je nekad bio

Facebook grupa ‘Zagreb kakav je nekad bio’ obiluje zanimljivim informacijama i ličnostima našeg grada, a tamo smo pronašli interesantnu priču o prvoj ženi koja je obavljala posao konduktera za ZET. Paula Landsky rođena je u Đurđevcu 19. rujna 1880. godine kao izvanbračno dijete djevojke Katarine Franjo. U potrazi za poslom otišla je u Zagreb i postala kuharicom. Udala se u 27. godini za pekara Rudolfa Landskyja.

Kondukterkom je postala silom prilika. Njezin suprug Rudolf obavljao je posao kontrolora u tramvaju, a mobiliziran je na samome početku Prvoga svjetskog rata 1914. godine. Budući da su još neki kontrolori i kondukteri otišli u rat, Pauli je bilo ponuđeno mjesto kondukterke, što je ona zbog  loše financijske situacije i prihvatila. Njoj se pridružila i Katarina Kolenko pa su tako bile prve kondukterke u Hrvatskoj. O tome nalazimo i napise u novinama, pa Jutarnji list iz 1914. piše kako je upravitelj zagrebačkog tramvaja ing. Reicher odlučio da i na “ovdješnjem tramvaju namjesti ženske konduktere” kako je to već bivao običaj u europskim gradovima. Bit će, pišu tadašnje novine, namještene samo supruge bivših tramvajskih namještenika kao i onih koji se nalaze na ratištu. Dalje piše kako “kondukterice imadu kabanicu od modrog listera s crvenim egalizirom, znakom tramvajskog društva, a na glavi imadu športašku kapu također sa društvenim znakom. Osim toga nose torbu kao i ostali kondukteri, a oko pasa im je ukrasa radi ukusni remen.”, prenosi Večernji list.

Facebook/Zagreb kakav je nekad bio

 

Paula je radila u smjenama i po 12 sati, bušila karte, na svakoj stanici morala je sići s tramvaja i uzviknuti ime stajališta, pričekati da se svi putnici ukrcaju, a zatim malom trubom dati znak za polazak, a imala je čak osmero djece!

Facebook/Zagreb kakav je nekad bio

Suprug Rudolf sretno se vratio iz Prvog, a Drugi svjetski su jedno i drugo proveli u Đurđevcu gdje su vodili pekarnicu koja je ovaj put bila uspješna. Paula je doživjela čak 101 godinu, umrla je 1. srpnja 1981. godine. Nadživjela je supruga koji je preminuo 1950. gdoien.

Za stoti rođendan od mladih je kolega iz ZET-a dobila novu konduktersku torbu s brojem koji je nosila dok je kao kondukterka radila u te četiri godine Prvog svjetskog rata.

 


Komentari