Prometna kultura Zagreba ima dugu tradiciju staru 130 godina

Foto: YouTube

Poznavanje prometnih propisa i kulture su temelji za sigurnost u prometu. Kako zakone o prometu stvaraju i donose ljudi, odredbe su sklone  promjenama. No, znate li kada Zagreb dobiva prvi uređeni prometni zakon?

Prvi prometni zakon stupa na snagu u prosincu 1888. godine. Ceste i promet se moderniziraju, pa tako 1930. godine dolazi novi i moderniji zakon na snagu. U sebi je sadržavao sve odrednice tadašnjeg gradskog prometa. Definirao je koja se prometna sredstva kreću po gradu, a u to su bili automobili, tramvaji, bicikli, dječja kolica, teretna kolica, saonice i kočije.

Propisana je vožnja desnom stranom ceste, a dopuštala se i vožnja tramvajskim tračnicama. Prometala su se morala maknuti s tračnica u trenutku kada je prolazio tramvaj. Novim zakonom uvedena su pravila za pretjecanje. Nažalost, vozači starog Zagreba su voljeli pretjecati na pješačkim prijelazima. Nova odredba dozovoljavala je ovu radnju samo ako se ne dovodi ostale sudionike u prometu u opasnost.

Parkiranje u Zagrebu oduvijek je bio problem. Novim odredbama bilo je dozvoljeno parkiranje samo na onim mjestima koje je odobrila vlast. Kako su još Zagrebom išle kočije, odredba o parkiranju odnosila se i na njih.


Komentari