OVO JE PRVA LJEKARNA U NAŠEM GRADU: Otkrijte tko je bio njezin zaposlenik!

croatia.ch

Jeste li znali da najstariji dokument o začecima Zagrebačkog ljekarništva datira iz davne 1355. godine?

Naime, Gradec je vrhunac prosperiteta dosegao u 14. stoljeću. U to se vrijeme po prvi puta počelo pratiti djelovanje liječnika, kirurga i ljekarnika na području grada te postupno intenziviranje nastojanja oko zaštite zdravlja njegovih stanovnika. Jacobus de Placentia, biskup zagrebački (1343–48.), u tom razdoblju donio u Zagreb pregršt birane medicinske literature iz poznatih medicinskih centara izvrsnosti,napose Montpelliera, što su neki povjesničari interpretirali kao mogućnost njegove namjere da ovdje osnuje medicinsko učilište. U istome stoljeću, u kojem se prvi put spominje najstarija zagrebačka ljekarna, u slobodnom i kraljevskome Gradecu se prvi put spominje i hospital pod imenom Blažene Djevice Marije, 1384. godine. Hospital se nalazio na zapadnoj strani Markova trga, na mjestu današnje zgrade Banskih dvora.

Začeci Zagrebačkog ljekarništva datiraju iz 1355. godine, a riječ je o parnici između ljekarnika Jakova (Jacobus apothecarius) i jednoga Zgrebačkog krznara u kojoj je tako ostao zabilježen podatak i o ljekarničkoj djelatnosti u Zagrebu. Naime, već tijekom 13. stoljeća nekoliko je venecijanskih obitelji doputovalo i nastanilo se na zagrebačkome Gradecu, o čemu i danas svjedoči naziv jedne od gornjogradskih ulica (Mletačka). Uz mletačke obitelji ovo su područje nastanjivali i trgovci iz Firence. Često se navodi i podatak da je praunuk znamenitog pisca Dantea Alighierija, ljekarnik Nicolo Alighieri živio  na području slobodnog i kraljevskoga grada Zagreba, oženio se ovdje i radio u gornjogradskoj ljekarni.

Prvi propis koji regulira rad ljekarne datira iz 1425. godine, kada se u Statutu grada Zagreba spominje prvi službeni naziv: Apotheca Civitatensis ad Aquillam Nigram (Gradska ljekarna K crnom orlu). Ona u svom grbu sadržava i grb grada Zagreba .

Izvor: www.magicus.info

 

 


Komentari