Povijest Praznika rada u Zagrebu: ‘Mi smo za rad, ali hoćemo živjeti kao ljudi’

1960. Maksimir: Park kulture

Prvi svibnja u Hrvatskoj se slavi od 1890. godine.

1960. Maksimir: Park kulture
1960. Maksimir: Park kulture

Zamah industrijalizacije u 19. stoljeću obilježio je nemilosrdno iskorištavanje mase radnika od vlasnika i poslodavaca. Male nadnice, dnevni rad i do 18 sati, iskorištavanje dječje radne snage i život na rubu egzistencije rezultirali su nizom štrajkova u kojima su se zahtjevali dostojniji uvjeti rada i života.

U Hrvatskoj se 1. maj počeo obilježavati od 1890. godine, a prva proslava organizirana je u zagrebačkom parku Maksimir.

Radnici su tražili prava sažeta u zahtjeve tri osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja. U Zagrebu je održano niz skupova i prosvjeda, a najveći je održan u zgradi Hrvatskog doma gdje su govornici naglašavali: “Mi smo za rad, ali hoćemo živjeti kao ljudi”.

Okupilo se nekoliko tisuća ljudi noseći crveni karanfil ili crvenu traku na šeširu koji su simbolizirali krv koja se prolila u Chicagu 1886. Tadašnje vlasti nisu dozvoljavale slavlja, ali su radnici ipak prekidali rad i slavili, družili se, demonstrirali, držali govore i palili kresove.

Crveni karanfil - simbol radničkog bunta
Crveni karanfil – simbol radničkog bunta

“Nekad se drugačije slavilo, i drugi su slavili (ne gradonačelnik ni stranke). Moja baka je za prvi maj kao klinka, pred Prvi svjetski rat, iz Ilice, od Zapadnog (koji je prije bil glavni) kolodvora išla pješke s roditeljima i braćom u Maksimir”, kazala je Maja.

U Hrvatskoj je u Saboru 1996. godine izglasano obilježavanje Blagdana rada 1. svibnja. Godine 2001. promjenom Zakona službeni naziv mijenja se u Praznik rada. Prvi svibnja također je i jedini neradni praznik u Hrvatskoj. Najrašireniji naziv iz jugoslavenskog razdoblje je 1. maj, no 1. svibnja je u duhu standardnoga hrvatskog jezika.

 

 

Članovi NRPJ i nezavisnih sindikata pred kinom Balkan u Zagrebu, na proslavi 1. maja 1924. godine.
Članovi NRPJ i nezavisnih sindikata pred kinom Balkan u Zagrebu, na proslavi 1. maja 1924. godine.

Međutim, danas nas 1. svibnja asocira na slobodan dan proveden s društvom uz roštilj, grah i zabavu, odnosno – nerad.

FOTO: Vera Petera / Zakaj volim Zagreb
FOTO: Vera Petera / Zakaj volim Zagreb


Komentari