OŽIVJELI SU DUH RETRO ZAGREBA: Ekipa iz zagrebačkih osamdesetih još uvijek žari i pali (FOTO)

Facebook/ Osamdesete u Zagrebu

U desetljeću kada je ubijen Johnn Lenon, izvedeni atentati na američkog predsjednika Regana i papu Ivana Pavla, a znanost i tehnologija su uznapredovale brzinom munje, na ovim prostorima događalo se nešto posve drugo.

Umro je Tito, a oživjela glazbena scena. Svojevrsnom revolucijom probudio se bunt zagrebačke mladeži.

Na osamdesete se već nataložila prašina, uspomene su se zaključale u škrabicu obavijenu nostalgijom i nastupilo je neko novo doba. Neke od tadašnjih glazbenih zvijezda su uspjele opstati do danas, a neki su imali neslavne pokušaje povratka na scenu te su se jednostavno ugasili.

No, duh zagrebačkih osamdesetih ponovno je oživljen.

facebook/Osamdesete u Zagrebu
Facebook/Osamdesete u Zagrebu

Facebook grupa Osamdesete u Zagrebu okupila je dobar dio te slavne generacije i sad broji preko 8 000 članova. Ali njihova druženja nisu samo virtualna. Roštilji, tulumi koji doista jesu revitalizacija osamdesetih, humantirane akcije i brojne aktivnosti koje su tek u planu, ono su što ovu ekipu izdvaja iz mnoštva grupa na Facebooku.

Razgovarali smo sa, Sinišom Gorup i Marijem Šešlekom, dvojicom od 11 administratora ove grupe.

13823342_10208712951556479_956810755_n

Kako su nam naveli, grupa je osnovana iz čiste nostalgije i želje da se okupi generacija i podjeli zajedničke uspomene.

“Grupa je napravljena s jednim jedinim razlogom, sjećanje na te osamdesete, u kojima je većina nas provela mladost. U ono vrijeme nije nas zanimala politika, a za nove generacije ne znam da će ikada više moći imati takvo djetinjstvo. Mi smo bili djeca koja su imala maštu.”,  rekao nam je Siniša te je dodao kako ne toleriraju politiku u grupi jer njih zanima samo retro štih.

facebook/ Osamdesete u Zagrebu
Facebook/ Osamdesete u Zagrebu

Humanitarne aktivnosti i brojne suradnje

Upitali smo ih i za aktivnosti u grupi, a osim promocija koncerata koje su imali u suradnji s organizatorima, naveli su nam i humanitarnu akciju na koju su posebno ponosni.
Pokretač grupe, Vinko Coce, je iskoristio svoj rođendan da bi prikupio donacije za lječenje bolesnog dječaka, otkrio nam je Mario.

“Coce je rekao da nećemo njemu ništa kupovati nego tko hoće dati 10,50, 100 kuna neka ubaci u škrabicu . Akcija se pokazala uspješnom.”

Također su pokrenuli humanitarnu akciju za legendarnog zagrebačkog perača prozora Giovannija, skupljali su hranu, robu i ostale potrepštine, a novci su uplaćivani na Giovannijev račun.
“Imali smo bazu i dežurali smo. Tko god je mogao došao je tamo i stvarno mogu reći da je bio veliki odaziv, čak su i firme dolazile. To je jedna od meni ljepših akcija.”,  reko nam je Mario i dodao da planiraju još takvih akcija.

facebook/Osamdesete u Zagrebu
Facebook/Osamdesete u Zagrebu

Jedna od suradnji vezana je za popularni Saloon.

“Nakon bitke na sudu, dobili su Saloon natrag, potpuno devastiran. Stupili smo u kontakt sa Srezovićem i napravit ćemo druženje u Saloonu čim se on otvori, a skupit ćemo i fotografije koje imamo iz Saloona i ustupiti Srezoviću jer su njihove potpuno uništene”,  rekao nam je Siniša koji je razočaran slikom uništenog Saloona.

facebook/Osamdesete u Zagrebu
Facebook/Osamdesete u Zagrebu

Ponovni susreti nakon više desetljeća

Grupa je zaslužna i za neke ponovne susrete ali i za nova prijateljstva.

“Forsirali smo ljude da stavljaju fotke iz škole, a pomoću njih se našlo dosta cura, masovno iz Kulture. Ali mi se stalno i upoznajemo. Sinišu sam upoznao prošle godine ali kak’ je bilo društvo u kvartu 80ih, tak’ smo se i mi našli, kao da smo odrasli zajedno”, rekao je Mario i dodao kako i njihova djeca idu s njima na okupljanja i oduševljeni su činjenicom “kak se starci dobro zabavljaju”.

facebook/Osamdesete u Zagrebu
facebook/Osamdesete u Zagrebu

Nikad življa klupska scena

Dotaknuli smo se i tih slavnih osamdesetih, a dečki su nam objasnili zašto je to doba tako neprežaljeno.

“Grupa nije napravljena kao jugonostalgičarska, grupa je napravljena kao nostalgija za retro štihom. Živjeli smo za vrijeme Jugoslavije i od tog nemremo pobjeći ali da nam je bilo bolje nego danas to je istina.“ rekao je Siniša,  a Mario je okrivio djelomično i internet zbog kojeg su se izgubile čari istraživanja.

80te su vrijeme Novog vala i zlatno doba rock’n’rolla pa ih nismo mogli ne upitati mogu li usporediti klupsku scenu osamdesetih s današnjom.

“Redom, Saloon zatvoren, Moša zatvorena, Kulušić zatvoren, Big Ben, Club 88, Kefa…sve je zatvoreno. Klubovi su tad bili tematski, znalo se da su u Saloon dolazili šminkeri, Jabuka i Moša rock’n’roll, Lap je bio punkerski…danas u bilo kojem klubu ima svega, zmešali su sve živo. Današnje vrijeme ne može se usporediti.”, zaključio je Siniša.

facebook/ Osamdesete u Zagrebu
facebook/ Osamdesete u Zagrebu

“Tad je bilo jednostavnije, bilo je jednostavnije izaći van. Znao si gdje vodiš curu, a gdje ideš cugati s dečkima.”,  rekao je Mario dodajući kako je i tad bilo “jazavaca” poput onih koji su “prodavali cigle.”

“Ciglu sam kupil u Dubravi, kupil sam ju dvaput.. Išao sam iz Moše pješice, došao sam u Dubravu i fakini tu stoje s ciglom. Dam im cenera, uzmem ciglu i nakon 10m hitim tu ciglu. Frajer se za menom zatrči i opet mi ponudi istu ciglu. Onda sam nosil tu ciglu, od Dubrave to Sesveta”, ispričao nam je Mario zanimljivu anegdotu.

Mašta im je omogućavala čuda

Uspoređujući duh zagrebačkih ulica tada i danas Mario navodi da je nekad bilo sigurnije, iako su se znali potući- “Potamburali bismo se, bez daljnjeg, ali bi poslije otišli na cugu.
“Prije su bile šore kvart protiv kvarta, a danas su na internetu, lajkovima i komentarima.”, kroz smijeh dodaje Siniša.

Današnji zagrebački klinci možda imaju više nego oni u osamdesetima ali nedostaje im onaj bitan začin djetinjstva.
“Nismo si mogli puno priuštiti, po neke stvari smo morali ići u Austriju, Italiju… ali bili smo sretniji, imali smo sretno djetinjstvo, imali smo maštu. S maštom smo mogli napraviti čuda. U današnje vrijeme sve je dostupno, današnje generacije se zasite svega. Mi nismo imali mobitele, ak’ si se htio naći s nekim došli bi pred njegovu kuću i gađali kamenčićima prozor.”, objasnio nam je Siniša.

Moramo priznati da je i nas obuzela nostalgija za vremenom kada su klinci umjesto skupih mobitela nosili djetinji osmijeh na licu, a njihova mašta nije imala granica, kada je mladenački duh bio spontan i neopterećen, a domaći i svjetski rock ‘n’ roll su bili na samome vrhuncu. I upravo zbog tog su osamdesete zlatni rudnik inspiracije– njihova nesputanost i revolucionarnost su ono zbog čega se duh ove decenije pokušava oživjeti.
Ovoj simpatičnoj ekipi želimo još puno izrealiziranih projekata, ludih tuluma i divnih prijateljstava i da još jednom, barem djelomično, prožive svoje osamdesete.

>>>‘ZAKAJ VOLIM ZAGREB’: Facebook grupa koja je prerasla virtualno druženje

>>>ZAŠTO HRKI NIJE POPUT ZAGIJA? Duh zajedništva i srčanosti nadvladava tugu praznih tribina (FOTO)

>>>ZAGI JOŠ UVIJEK U SRCU: Nećete vjerovati što su sve Zagrepčani sačuvali od prošle Univerzijade (FOTO)


Komentari