Imali smo ga prije Münchena! Na današnji dan otvoren važan infrastrukturni sustav u Zagrebu

Zagreb je svoj prvi vodovod dobio samo pet godina nakon Beča, a čak pet godina prije Münchena.

Sedmog srpnja 1878. godine svečano je otvoren prvi vodovod u Zagrebu. Tom su prilikom iz njega prve čaše vode popili tadašnji gradonačelnik Stanko Andrijević i ban Ivan Mažuranić.

Taj prvi zagrebački vodovod napajao se iz jednog zdenca promjera 5,6 metara, iskopanog u Zagorskoj ulici. Voda se zatim cijevima prebacivala u vodospremu u Jurjevskoj ulici, na povišenom tlu u odnosu na naseljeno područje.

Vodosprema u Jurjevskoj imala je kapacitet od 1.560.000 litara vode. Kapacitet izgrađenog vodovoda bio je 53,2 litre u sekundi, a dužina vodovodne mreže 3,9 km. Zagreb je u to vrijeme imao oko 30.000 stanovnika, a na vodoopskrbnu mrežu bilo je priključeno 11.150 ljudi.

Projekt za izgradnju vodovoda Zagrebu izradio je inženjer R. Melkus, a gradnja je trajala dvije godine. Prvi upravitelj zagrebačkog vodovoda bio je znameniti Milan Lenuzi, po kojem se zove i Lenuzijeva potkova.

Zanimljivo je da je Zagreb dobio vodovod samo pet godina nakon Beča, a čak pet godina prije Münchena. Po vodovodu je dobila ime i Vodovodna ulica u zapadnom dijelu grada, koja se nalazila u blizini vodovodnog postrojenja i spomenutog zdenca u Krapinskoj ulici.


Komentari