‘Halo, halo, ovdje Radio Zagreb!’ Povijest prve radio stanice na ovim prostorima

wikipedia

Radio Zagreb 1926. godine započeo je svoj život na Gradecu iz dvorišne zgrade na Radićevom trgu 9 te je bio prva radio stanica u ovome dijelu Europe.

“Halo, halo, ovdje Radio Zagreb!”, riječi su spikerice Božene Begović kojima je 15. svibnja 1926. godine započelo emitiranje Radio Zagreba, preteče Hrvatskoga radija.
Osnovali su je članovi Radio kluba Zagreb, ugledni radioamateri i poslovni ljudi.

Uz vlastiti program iz studija, radio je od samih početaka izravno prenosio opere, koncerte, kulturne, sportske i druge manifestacije iz Zagreba i drugih hrvatskih gradova.

Godinu dana nakon što je počeo s emitiranjem, Radio Zagreb se počeo pridruživati u zajedničke emisije Mreže srednjoeuropskih postaja (Beč, Prag, Varšava, Budimpešta i dr.). Na temelju te suradnje 1928. primljen je u punopravno članstvo Međunarodne radiofonske unije u Ženevi.

Preko Radija Zagreba 10. travnja 1941. proglašena je Nezavisna Država Hrvatska. U to se vrijeme Radio postaja Zagreb zvala Državna krugovalna postaja Zagreb i bila je jedno od glavnih propagandnih sredstava države. Prestali su emitirati sva djela srpskih i židovskih skladatelja i izvođača i uveli su nove emisije.

Ulaskom partizana 1945. u Zagreb, Hrvatski krugoval zamijenjen je Radio Zagrebom, a 1960. godine postaja je promijenila naziv u Radiotelevizija Zagreb (RTZ). Od 1964. godine redovito se emitiraju tri programa te se osnivaju podružnice diljem Hrvatske.

TV Zagreb je 90-ih odigrala i važnu i ključnu ulogu u događajima koji su prethodili i najavljivali rat i raspad Jugoslavije, a onda radost stvaranja neovisne hrvatske države. Hrvatska televizija sa svojim reporterima pokrivala je sve najvažnije točke Domovinskog rata, a glas Siniše Glavaševića, koji se javljao u eter Radija i Televizije iz opkoljenog i razorenog Vukovara, ostat će vječno sjećanje i podsjetnik na herojsku borbu za neovisnost.

Izvor: djecamedija.org, HND


Komentari