(FOTO) Znate li gdje je u Zagrebu bila granica Napoleonovog i Austrijskog carstva?

FOTO: Ivan Klindić

Osim hrvatskih teritorija Napoleon je dobio još i polovicu današnje Slovenije (Kranjsku, dio Koruške i slovensko primorje) te Trst i dio Tirola.

Dana 14. listopada 1809. godine sklopljen je slavni Mir u Schönbrunnu, kojim je poraženo Austrijsko Carstvo odstupilo Napoleonu otprilike polovicu današnjeg hrvatskog teritorija. Bonaparte je dobio Istru, Kvarner, Gorski kotar, Liku, Dalmaciju i sve ostale hrvatske krajeve južno od rijeke Save.

Rijeka Sava postala je tako granica dvaju velikih carstava. Primjerice, današnji teritorij Novog Zagreba bio je francuski, a Zagreb sjeverno od Save ostao je i dalje dio Austrijskog Carstva. Osim hrvatskih teritorija Napoleon je dobio još i polovicu današnje Slovenije (Kranjsku, dio Koruške i slovensko primorje) te Trst i dio Tirola.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Austrijsko Carstvo izgubilo je više od 3,000,000 podanika tj. oko 20% ukupne populacije. K svemu tome, austrijski car se obvezao platiti Napoleonu oko 85 milijuna franaka ratne odštete i priznao je Napoleonovog brata Josepha za kralja Španjolske.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Mir je sklapan u poznatoj carskoj palači Schönbrunn pokraj Beča, gdje je Napoleon osobno bio prisutan. Zanimljivo je da je za vrijeme pregovora jedan mladi Nijemac pokušao ubiti Napoleona. Ime mu je bilo Friedrich Staps i imao je samo 17 godina. Uhićen je prije nego je uspio doprijeti do francuskog cara. Zarobljenog mladića Napoleon je upitao da li bi mu bio zahvalan da ga oslobodi. Mladić je navodno odgovorio: “Svejedno bih te ubio.” Mladi Staps strijeljan je sljedećeg dana nakon Napoleonovog odlaska iz Beča.

Stup koji označava granicu Ilirskih pokrajina u Zagrebu,  postavljen je kod Savskog mosta.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

 


Komentari