(FOTO) Zagrepčani, znate li tko je ulična sviračica koju viđate svakodnevno?

Dunja Kolar/Facebook/Zakaj volim Zagreb

Ona nije samo ulična sviračica.

Ona je svaki dan na ulici. Bez obzira na vremenske uvjete, njezin saksofon je na zadatku, a od ovog instrumenta ulična sviračica se ne razdvaja.

Međutim, ona nije samo ulična sviračica. Iako je djelu građana nepoznata, lik i djelo Vesne Gorše poprilično su poznati, kako u glazbenom svijetu, tako i u književnom.

Naime, još u osamdesetima Vesna je počela pisati znanstvenofantastične priče koje je objavljivala u novosadskom Siriusu, beogradskom Alefu te Futuri, a 2003. godine je šest svojih najboljih priča objedinila u knjizi Dar.

Dunja Kolar/Facebook/Zakaj volim Zagreb
Dunja Kolar/Facebook/Zakaj volim Zagreb

Gorše je ipak poznatija kao glazbenica i skladateljica, a glazbom se bavi od 1984, kao članica sastava Tao. Od ’86. oniva trio Gorše-Franolić-Ugrinović, a tijekom devedesetih nastupa s bendom Earthbeats.

Vesna Gorše na saksofonu razvija jedinstven stil, pod utjecajima jazza, rocka i bluesa. Glazba koju je stvarala u pratnji arapske lutnje rezultirala je pjesmama s izraženim orijentalnim štihom.

Snimila je CD-e Asgard Live, Wonderland, Just A Music, Earthbeats, Dune i Sesame Live.

Njezina glazba definitivno je postala jednim od simbola zagrebačkih ulica, a dok dio sugrađana ne razumije melodiju koja proizlazi iz njezinog saksofona, ipak su brojniji oni koji se slažu – Vesna Gorše je posebna glazbenica te bez nje ulice našeg grada ne bi bile iste.


Komentari