(FOTO) Zaboravljeni vrtuljak iz djetinjstva: Zagrepčani, sjećate li se kultnog Ti(k)vana?

FOTO: Facebook / Osamdesete u Zagrebu / Radovan Maksic

Tužna stvarnost o lunaparkovima u Zagrebu

Zagreb je nekada bio pun zabavnih parkova koji su obilježili djetinjstva brojnih generacija, a još se i sad sjećamo dječjeg smijeha i vrtuljaka, koji danas zvuče tek kao kakva nostalgična pjesma. Nažalost, danas ih sve manje viđamo, no problem ipak ne stoji u “zasićenosti” samih vlasnika i građan već, konkretno govoreći o Zagrebu, u Gradu.

Da bi lunapark u Zagrebu uopće mogao raditi, mora imati lokacijsku dozvolu, izvadak iz katastra, suglasnost gradske četvrti, suglasnost gradskog ureda za promet, ureda za šport i obrazovanje i ureda za zaštitu okoliša. Moraju imati i atest za buku i atest za razvodne kutije, položiti tečaj zaštite na radu i pribaviti dozvolu za servisiranje strojeva. Međutim, ništa od toga ne vrijedi ako nemaju gradonačelnikov pečat.

Prije više od 20 godina na području Zagreba neprekidno je radilo četiri do pet lunaparkova na raznim lokacijama, no vlasnici istih prošle su godine bili suočeni s velikim problemima. Tada je uveden novi pravilnik kojim je određeno da lunapark može biti na udaljenosti od 500 metara od prve stambene zgrade ili bilo kakvog objekta. Također, gradonačelnik je 2016. izjavio da u Zagrebu neće biti lunaparkova dok je on na čelu grada pa im je htio zabraniti rad, no nakon prosvjeda u listopadu iste godine uspjeli su sklopiti dogovor budući da vlasnici imaju obrtnice i već godinama žive od svog rada.

Nakon sklopljenog dogovora o lokaciji, Zagrepčani danas mogu uživati u lunaparku Madi na Istočnom parkiralištu Zagrebačkog velesajma budući da je riječ o gradskoj lokaciji pa će novac od najma ići u gradsku blagajnu.

Kultni Ti(k)van

Međutim, tužna je stvarnost da su lunaparkovi sve manje posjećeni, ali i sve rjeđi u našem gradu. Zagrepčane je nekoliko desetaka godina unazad vratio tužni zvuk vrtuljka zaborava… Jedan od kultnih lunaparkova u 80-ima bio je Tivan, ili Tikvan kako su ga neki zvali, koji se nalazio na mjestu današnjeg hotela Sheraton, na raskrižju Draškovićeve i kneza Borne.

FOTO: Luka Gusič
FOTO: Luka Gusič

Djeca su ovdje često provodila vrijeme poslije škole ili kad bi otišli u provod s roditeljima. Bilo je to omiljeno odredište znatiželjnih mališana koji su htjeli sve isprobati.

Hali-gali, balerina, vrtuljak, vlakići, video igrice, električni autići na drvenom platou i prve vožnje, prikolica s fliperima, stolovi za stolni nogomet, streljana s puškima čiji su nišani bili raštimani, veliki kolut u koji bi se, nakon što se zavrtio, ispaljivala strelica, zatim stezanje bikovih rogova… Zagrepčani se i danas sjećaju bogatog sadržaja kultnog lunaparka.

Čak bi povremeno, prisjećaju se Zagrepčani, netko iz Tivana u okolnim zgradama u poštanskim sadunčićima ostavljao besplatne karte u znak dobrosusjedskih odnosa.

FOTO: Luka Gusič
FOTO: Luka Gusič

Velika prednost bila je sama lokacija. Ne samo da se nalazio gotovo pa u samom središtu grada, već je bio smješten između kazališta Vidra i kultnog kluba Kulušić, stoga je ovaj potez pružao i zabavni i kulturni sadržaj za mlade.

Samim je vlasnicima lunapark predstavljao i radno mjesto i dom, a djeci služio kao igralište i mjesto gdje su stvarali prijateljstva i najljepše uspomene.

Nažalost, s godinama je postajao sve zapušteniji i samim time opasniji pa su, piše Željko, na kraju ostali tek stari vrtuljci i strojevi koji su klincima služili uglavnom kao penjalice. Kultni lunapark nestao je 1987. godine, a sada se ovdje nalazi hotel Sheraton.

Iako se pokoji lunapark pojavi u nekom zagrebačkom kvartu, primjerice u Španskom ili Dubravi, izuzev Zagrebačkog velesajma, ovdje ostanu tek nekoliko dana i potom odu dalje. No, i sami građani slažu se da to nažalost više nije to, sve su manje posjećeni. Ostaje nam tek kratkoročni privid vječne mladosti i osjećaja sreće koji je postao tek puka nostalgija.


Komentari