(FOTO) Vandalizam ili umjetnost? Zagrebačke zidove krase fascinantni grafiti

FOTO: Ivan Klindić

Ulična umjetnost još je davno zavladala Zagrebom.

Neki smatraju da su čin vandala, a drugi grafite nazivaju umjetnošću. U jednom se moramo složiti – mnogi od grafita i murala prava su zagrebačka atrakcija koja sa sobom nosi domišljatu i višeznačnu poruku društvu, ali i pojedincu. Od kritike, prikaza obične svakodnevice do raznih životnih situacija s kojima je svaka individua suočena… sve prikazano kroz autentičnu prizmu.

Uistinu “dragocjen urbani fenomen”, kako je davno kazao Fedor Kritovac:

U tom suvremenom spektakularnom urbanom blještavilu metropolisa svoj paralelni svijet žive i grafiti, otisci pojedinaca i grupa koji su osjetili potrebu ili bili provocirani ostaviti trag na koži grada.

Uz (ovakve) grafite naš grad diše posebnim šarmom i šarenom, pozitivnom energijom koja Zagrebu daje dašak svježine i umjetnosti koja priča priču običnog građanina.

Kultni zid u Branimirovoj ulici

Najveće bogatstvo grafita u Zagrebu krije Branimirova ulica na koju će zanijemiti svaki prolaznik, a sve zahvaljujući zidu dugom 450 metara, ispunjenom gotovo nestvarnim grafitima, koji kroz jedinstvenu kreativnu prizmu vjerno prikazuju stanje u društvu.

 

Dvorište Studentskog centra

Kombinacija sreće i anarhije, dvorište Studentskog centra u Zagrebu pravi je “hodnik” grafita, koji izražava autorovu nezadovoljštinu, ali i potrebu za toliko željenom srećom. Pomalo “trippy” grafiti odsjaj su kreativnih umova koji u njihovo stvaranje ulože značajan dio sebe, predstavljajući svoju društvu intimni i skriveni dio sebe.


Komentari