(FOTO) Sjećanje na jedan od prvih ‘shopping centara’ u Zagrebu

Na ovom mjestu nalazilo se mnoštvo kultnih dućana i gastro mjesta.

Obrti su nekada bili simbol grada Zagreba, a Ilica, Vlaška i Tratinska ponosile su se velikim brojem obrta i lokala. Danas se mnogi obrti bore se za egzistenciju.

Jedno od kultnih zagrebačkih obrtničkih mjesta nalazio se u prolazu Matice hrvatskih obrtnika u Ilici 49, jednoj od najdužih i najstarijih zagrebačkih ulica i važnom trgovačkom središtu. Upravo je taj prostor bio jedan od prvih “shopping centara” u Hrvatskoj.

FOTO: Darko ZG / Osamdesete u Zagrebu
FOTO: Darko ZG / Osamdesete u Zagrebu

Na ovom mjestu nekada se nalazilo mnoštvo dućana i gastro mjesta. Najpoznatije gastro mjesto, gdje je danas pivnica Medvedgrad, bio je restoran Plitvice, mjesto dobre klope, fešta za vjenčanje i vjerno odredište radnika u pauzi za gablec.

Građani pamte i Zelinku, veliku prodavaonicu odjeće gdje su kupili svoj prvi par Wrangler traperica i šoseve.

Zagrepčanke su često posjećivale i frizeraj gospođe Mire, gdje bi provodile sate i sate.

Tri generacije smo se tam frizirale. Sjedneš, dobiješ kavicu, deca sok, pretreseš sve priče poznatih i nepoznatih, haha, nema te ispod dva sata“, prisjeća se Sanja.

Zagrepčanima je toplo oko srca kada se sjete Sloge, dućana zagrebačkih postolara, ali i Cerovečkog, obiteljskog obrta s kišobranskom tradicijom starom više od sto godina, koji se ovdje nalazi još i danas. Izrađivale su se sve vrste kišobrana: od seljačkih, ženskih i muških elegantnih kišobrana do damskih i vrtnih suncobrana.

Fotografske usluge građani su obavljali u foto Rex dok su u Filipčić odlazili po torbice.

Obrti se uglavnom njeguju generacijama, a zanat se prenosi s koljena na koljeno. Iako nekih od ovih obrta u Ilici 49 više nema, građani ih se s radošću prisjete.

Nažalost, na državnoj razini nema interesa za suradnju s obrtnicima, iako plaćaju poreze i sva potrebna davanja te pune državnu blagajnu. Dapače, silni državni nameti samo otežavaju obrtničko poslovanje, zbog čega su, na koncu, prisiljeni staviti lokot na svoje lokale.

Broj velikih poslova za obrtnike osjetno se smanjio, a situaciju “spašavaju” oni manji, s kojima se prije nisu niti stizali baviti. Sitni popravci na cipelama industrijske proizvodnje ili male krojačke preinake, ono su što obrtnicima pruža slamku spasa, a kako sami za sebe kažu- obrtnici su kao mačke, uvijek nekako prežive krizu ili nepovoljnu situaciju u kojoj se nađu.


Komentari