Donosimo 5 zanimljivosti o Trgu bana Jelačića koje bi trebali znati

FOTO: Dražen Komar

Trg bana Josipa Jelačića prošao je kroz povijest mnoge izmjene.

Danas se često nalazimo na Trgu ‘kod sata’, a dok čekamo da naš kolega ili kolegica dođu, gledamo u taj ponosni kip bana Jelačića. Trg bana Jelačića iza sebe ima dugu i zanimljivu povijest. Šetale su njime brojne generacije, prolazila godišnja doba a mijenjao se i naš najdraži Trg.

Prisjetili smo se zanimljivosti o Trgu bana Jelačića te malih povijesnih činjenica o njemu.

Glavni trg nosio naziv Harmica

Glavni zagrebački trg u početku se zvao Harmica, a označava mađarski naziv za ono što je danas svima poznato kao carina. Na tadašnju Harmicu 19. rujna 1866. godine postavljen je kip bana Jelačića te je tada trg nosio današnji naziv.

FOTO: Facebook /Zagrebački memenoto
FOTO: Facebook /Zagrebački memento

Tko je napravio Jelačićev kip?

Autor kipa Josipa bana Jelačića jest austrijski kipar, Anton Dominik Fernkorn. Rođen je 17. ožujka 1813, a umro 15. studenog 1878. godine u bolnici za umne bolesnike kraj Graza. Fernkorn je nekoliko godina radio u kraljevskim ljevaonicama, a njegova mu je nadarenost omogućila da postane pravi majstor brončane skulpture.

FOTO: Wikipedia
FOTO: Wikipedia

Jelačićev konj

Prije priče o promjenama koje su se kroz povijest dogodile na trgu bana Josipa Jelačića, trebate znati zašto konj kojega ban jaše ima samo jednu nogu u zraku. Naime, postoji pravilo koje je usko povezano sa smrću junaka: ako je konju samo jedna noga u zraku, osoba je umrla od rana zadobivenih u borbi, a ako ima obje noge u zraku, osoba je poginula u borbi. Konj sa sve četiri noge na zemlji nosi junaka koji je umro prirodnom smrću.

FOTO: Dražen Komar
FOTO: Dražen Komar

 Smjer Jelačićeva kipa

Prvotno je kip bana bio okrenut na suprotnu stranu od danas, to jest prema sjeveru. Spomenuta strana svijeta odabrana je zbog smjera Mađarske u odnosu na Hrvatsku u čast banu Jelačiću koji je ugušio Mađarsku revoluciju iz 1848. godine.

FOTO: Wikipedia
FOTO: Wikipedia

Uklanjanje i vraćanje 

Za vrijeme jugoslavenske vlasti ban Jelačić je proglašen ‘slugom stranih interesa’ te je 1947. godine njegov kip uklonjen, a trg preimenovan u Trg republike. Pune 43 godine zadržan je potonji naziv te mu je tek 1990. godine vraćeno ime Trg bana Josipa Jelačića. Iste godine održala se prava ceremonija pri vraćanju banova kipa, samo okrenutog prema jugu kako je i danas pozicioniran.

FOTO: Pinterest
FOTO: Pinterest


Komentari