Crna kraljica s Medvedgrada: Misteriozna žena o kojoj je negativno pisao čak i papa

Davor Rostuhar

Neko vrijeme boravila je na Medvedgradu iznad Zagreba, a po njoj ime vjerojatno nosi i poznati Kraljičin zdenac podno tog burga. 

Slavna Barbara Celjska, u Hrvatskoj poznata kao Crna kraljica, umrla je na današnji dan 1451. godine u češkom gradu Melniku, na utoku rijeke Vltave u Labu i to od kuge.

Ona je bila kraljica Hrvatske, Ugarske i Češke te carica Svetog Rimskog Carstva udana za cara Žigmunda Luksemburškog. Bila je kći moćnog kneza Hermana II. Celjskog, koji je bio hrvatski ban i jedan od najmoćnijih velikaša u cijeloj Europi. Herman je bio vlasnik cijele Zagorske županije i nosio je naslov grofa od Zagorja i Celja, kneza Svetog Rimskog Carstva i viteza slavnog Reda zmaja. Zanimljivo je da je brat Barbare Celjske bio Fridrik, poznat po zabranjenoj vezi s Veronikom Desinićkom. Barbara Celjska ušla je u hrvatsku legendu kao Crna kraljica koja je boravila na Medvedgradu iznad Zagreba.

Nagađa se da po njoj ime možda nosi i poznati Kraljičin zdenac kraj Medvedgrada. Postoje brojne legende Crnoj kraljici na Medvedgradu, o tome kako je napadala ljude pomoću crnih gavrana, o zakopanom blagu itd. Pred kraj života Barbara Celjska navodno se bavila alkemijom i okultizmom. O njoj je negativno pisao čak i poznati papa Pio II., inače znameniti talijanski književnik i humanist pravog imena Enea Silvio Piccolomini.


Komentari