BISER GORNJEG GRADA MAGNETSKI PRIVLAČI TURISTE: Najstarija zagrebačka ljekarna krije odličnu priču

commons.wikimedia.org

Prva ljekarna u Zagrebu danas je prava turistička atrakcija.

Ljekarna “k crnom orlu” prvi put se spominje 1355. godine, a njezina lokacija ista je do danas- iznad Kamenitih vrata i svjetlosti svijeća koje titraju unutar njih.

Ova ljekarna danas je mamac za turiste koji žele osjetiti dašak prošlosti kraljevskog Gradeca. Gradec je svoje ljekarnike smatrao obrtnicima te im je dodjeljivao razne povlastice što se može naći u spisima iz tog vremena. Među mnogobrojnim cehovima koji su tada osnivani, svoje mjesto je našao i “kirurgički ceh” kojem su, uz ostale, pripadali i ljekarnici.

Facebook/Gordana Novotniček/Zagrebački špigl
Gordana Novotniček/Zagrebački špigl

Danteov praunuk jedan od radnika

Ova ljekarna nudila je uglavnom pripravke od raznih ljekovitih trava koji su tada bili vrlo traženi, a popularne su bile i “čudne” mješavine koje su ljekarnici sami pripravljali.

Jedan od ljekarnika zaposlenih u “K crnom orlu”,bio je i praunuk velikog Dantea, Niccolo Alighieri. Nasljedivši ljekarsko znanje od oca, Niccolo ga je prenio u Zagreb gdje se i oženio.

Prvi špopis koji regulira rad ove ljekarne datzra iz 1425. godine gdje se spominje iprvi službeni naziv: Apotheca Civitatensis ad Aquillam Nigram (Gradska ljekarna “K crnom orlu”).

Kako neki izvori govore, na mjestu ove ljekarne između 17. i 18. stoljeća, nalazilo se tada popularno okupljalište što bi značilo da je ljekarna imala stanku u radu od čak 2 stoljeća. Međutim, ove informacije nisu službeno potvrđene te su još uvijek pod upitnikom.

Povijesne informacije o ovoj ljekarni poprilično su oskudne i nedovoljne za stvaranje šire slike o njenom radu i povijesti, no to ne umanjuje atraktivnost kojom ljekarna “K crnom orlu” zrači. Sama njena povijest kojom odiše i činjenica da je u njoj radio praunuk velikog pjesnika, dovoljna je da magnetski privlači turiste i Zagrepčane koji su ljubitelji prošlosti svog grada.

>>>OVO JE PRVA LJEKARNA U NAŠEM GRADU: Otkrijte tko je bio njezin zaposlenik!


Komentari