Nosite crveno i podržite javnozdravstvenu akciju ‘Dan crvenih haljina’

Foto: Zvonimir Ferina

Drugu godinu zaredom, u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog neurološkog društva i Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba održat će se zdravstveno-edukativna akcija „Dan crvenih haljina“.

Cilj akcije „Dan crvenih haljina“ je podizanje svijesti o specifičnostima moždanog udara u žena, skretanje pažnje na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i na potrebu promjena načina života. U organizacijskom odboru ove hvalevrijedne akcije su vrsne stručnjakinje: neurologinje Arijana Lovrenčić-Huzjan, Zdravka Poljaković, Marina Roje Bedeković i Svjetlana Šupe te logopetkinja Dinah Vodanović.

„Pokrenuli smo prošle godine „Dan crvenih haljina“ kao akciju koja promiče borbu žena o preuzimanju brige o vlastitom zdravlju budući da se većina moždanih udara može prevenirati zdravim stilom života, prepoznavanjem prisutnih čimbenika rizika, te njihovim liječenjem. Usprkos preventivnim akcijama koje su do sada poduzimane i dalje se zamjećuje lošiji ishod moždanog udara u žena. Svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke pa je iznimno važno biti svjestan čimbenika rizika te poduzeti odgovarajuće mjere koje smanjuju šanse za nastanak moždanog udara“, kaže predsjednica organizacijskog odbora prof. dr. sc. Arijana Lovrenčić-Huzjan.

U susret „Danu crvenih haljina“ organizirat će se javni nastupi stručnjaka, a 5. veljače na zagrebačkom Cvjetnom trgu građani će moći razgovarati s liječnicima, provjeriti vlastiti rizik za razvoj moždanog udara kao i obaviti neurološki pregled.

Svečano obilježavanje akcije održat će se 7. veljače u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog kada će zvijezde večeri biti žene koje su preživjele moždani udar i koje će na prigodnoj reviji nositi crvene kreacije hrvatskih dizajnera.

Na društvenim mrežama akciju će obilježavati hashtag #nosicrveno koji poziva sve da 7. veljače odjenu nešto crveno i na taj način pruže podršku.


Komentari