Noć muzeja i u 2022. u pretežito online izdanju: ‘Kad zemlja zatrese’ i ‘Zagrebački kvartovi’ samo su neke od zanimljivih izložbi koje vrijedi pogledati

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

U 2022. godini održat će se sedamnaesta po redu Noć muzeja. Riječ je o manifestaciji koja je započela 2005., kada je sudjelovalo samo nekoliko muzeja u Zagrebu, a tijekom godina je prerasla u značajniji kulturni događaj diljem Hrvatske. Noć muzeja održava se 28. siječnja. Sukladno tomu, od 18 sati do 1 sat iza ponoći, muzeji i galerije u 110 hrvatskih gradova i općina, za posjetitelje pripremaju poseban program. Akciji se od početka pridružuju zagrebački muzeji i galerije, a u nastavku donosimo što očekuje posjetitelje. Imajte na umu na to da se većina programa održava online, kao i prošle godine zbog pandemije.

Kako se rade praline? Doznajte u Muzeju čokolade

Muzej čokolade Zagreb 28. siječnja radi od 10.00 do 21.30 sati, a posjetitelji će imati priliku posjetiti muzej po promotivnoj cijeni od 40 kuna za sve uzraste. U 18.30 sati održat će se pokazna radionica izrade pralina u prostoru muzeja. Također, dodatna dva sadržaja bit će dostupna u digitalnom obliku; predavanje kustosa Marka Španjola “Povijest industrijske proizvodnje čokolade u Hrvatskoj” i panel “Što je bean-to-bar čokolada i zašto je proizvodnja takve čokolade danas važna?” koje vode Stiv Kahlina i Sanja Vladović.

Kvartovske priče u Muzeju grada Zagreba

Muzej grada Zagreba u Noći muzeja sudjelovat će u online izdanju. Već petnaestu godinu zaredom sudjeluju u ovoj manifestaciji, a za posjetitelje su pripremili sljedeće zanimljive online sadržaje: projekt “Zagrebački kvartovi 2009. – 2021.”, “Kvartovske priče – pogled iznutra” – virtualna izložba, projekt “ZagrebNet – portal zbirki fotografija Muzeja grada Zagreba i platforma za digitalno pripovijedanje”, slikovnica “Krtica Talpa istražuje Muzej grada Zagreba„ i radionica “Krasopis – lijepo pismo”.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Virtualna šetnja Mimarom

Muzej Mimara trenutno je zatvoren. Slijedom toga, za publiku su pripremili virtualne događaje. Na mrežnim stranicama Muzeja Mimara posjetitelje očekuje virtualna šetnja muzejom, muzejski blog na kojem možete pročitati zanimljive priče iz muzeja, katalog o djelima iz fundusa te pogledati šest raznorodnih izložbi.

Izložba Mumije u Arheološkom muzeju

Arheološki muzej u Zagrebu, za publiku je pripremio program sa stvarnim i virtualnim sadržajima.  U Galeriji AMZ, Pavla Htaza 6, od 12 do 24 sata posjetitelji mogu razgledati gostujuću izložbu Ivan Meštrović – portreti suvremenica i suvremenika.

Na mrežnim stranicama muzeja  publika će moći pristupiti raznim sadržajima od kojih se izdvaja virtualna izložba Mumije – virtualni stari Egipat, vizualizacije pretpovijesnih krajolika Viškovaca i Kaptola i rutu Put neandertalaca u Hrvatskoj i nove 3D modele arheoloških predmeta.

Božanstvena komedija u Kabinetu grafike

Danteova Božanstvena komedija u crtežima Mirka Račkog obilježava 700. godišnjicu smrti D. Alighierija, a može se pogledati u virtualnom izdanju na mrežnim stranicama Kabineta grafike. Zainteresirana publika imat će prilike pogledati i virtualne izložbue Vanje Radauš “Izabrani crteži”, Giovanni Battista Piranesi i vedutistički odjeci.

Galerija Klovićevi nudi predstavu za djecu, zabavne online igre i izložbu

Galerija Klovićevi dvori i ove godine u Noći muzeja sudjelovati isključivo online. U programu nude virtualnu izložbu, snimku predstave za djecu i mlade te zabavne online igre. Video snimka vrlo uspješne predstave edukativno-zabavnog karaktera “Čudesno vodstvo Julija Klovića” i online igre s izložbe “Predmet: Hrvatski” bit će zanimljive i velikima i malima, a virtualna izložba “ARS ET VIRTUS Hrvatska-Mađarska. 800 godina zajedničke kulturne baštine” realizirana u suradnji s Mađarskim nacionalnim muzejom u Budimpešti, nudi virtualnu šetnju kroz reprezentativne dvorane Mađarskog nacionalnog muzeja, gdje je trenutno otvorena izložba.

Virtualno prošećite 71′ u povijesnom muzeju

Ako želite prošetati kroz jednu od prijelomnih godina u hrvatskoj povijesti, to možete učiniti u online izdanju na mrežnim stranicama Hrvatskog povijesnog muzeja. Riječ o izložbi pod nazivom “sedamdesetprva” kada je nastao pokret Hrvatsko proljeće.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Saznajte sve o obnovi Hrvatskog prirodoslovnog muzeja online

Popularnu manifestaciju Hrvatski prirodoslovni dočekuje zatvoren. Zagrada je trenutno veliko gradilište, a dovršetak obnove očekuje se krajem 2023. godine. Stoga će Hrvatski prirodoslovni muzej i u Noći muzeja sudjelovati isključivo online. Za posjetitelje su pripremili kratka Zoom snack predavanja u trajanju od 20 minuta:

„Saznajte sve o projektu obnove muzeja, novim sadržajima, bogatim zbirkama i edukacijskom programu. Zavirite u interaktivne sadržaje, pregledajte novu web stranicu Zagonetna Zemlja, instalirajte aplikaciju za prijavu opažanja morskih kornjača – eturtle“, stoji u najavi.

Priče Marije Jurić Zagorke

Memorijalni stan u kojem se isprepliću sadržaji prikupljanja, istraživanja, prezentiranja i populariziranja materijalnog i intelektualnog nasljeđa Marije Jurić Zagorke, priprema online program za posjetitelje koji se može pratiti na webu ili Facebook stranici Memorijalnog stana. U programu „Jeste li znali? – Osam kratkih priča iz Zagorkinog imaginarija“ kroz osam video uradaka predstavit ćemo osam kratkih priča o različitim povijesnim detaljima i zanimljivostima koje je Zagorka uvrstila u svoje poznate i popularne romane. Svakih će 30 minuta biti objavljen jedan video na web i Facebook stranici Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke.

MSU priprema online program od dva dijela

Program Muzeja suvremene umjetnosti u Noći muzeja odvija se online, na webu i društvenim mrežama muzeja. Posjetitelji će imati priliku vidjeti interaktivnu panoramu vile i zbirke Richter, kao i razne downloade muzejskih publikacija. MSU donosi i dokumentarne materijale, klipove, predavanja i online radionicu. Cijeli program, pronađite ovdje.

“Kad zemlja zatrese” u Tehničkom muzeju

Tehnički muzej Nikola Tesla će predstaviti svoje tri izložbe kroz vodstva njihovih autora. To su izložba “Žene i tehnika”, “Odašiljači i veze”, “Kad Zemlja zatrese”. Tijekom manifestacije, muzej će biti zatvoren za javnost, a izložbe će se moći pratiti na Facebook profilu Tehničkog muzeja.


Komentari