Noć muzeja 2020: Zagrebački muzeji slave obljetnice te nude besplatan ulaz

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Zagrebački muzeji iz godine u godinu bilježe porast broja posjetitelja iz zemlje i svijeta, a najveći broj njih se ostvari tijekom već tradicionalne Noći muzeja.

Toga se dana već od ranih večernjih sati čeka u dugim redovima, a tako će biti i ove godine 31. siječnja, kada su glavna tema petnaeste po redu Noći muzeja velike obljetnice hrvatskih muzeja.

Od 18 sati do 1 sat poslije ponoći ulaz u muzeje je besplatan, a za posjetitelje se priređuju i dodatni programi dobrodošlice što ih čini još zanimljivijima.

Manifestacija Noć muzeja započela je u Hrvatskoj 2005. godine i to upravo u Zagrebu s nekoliko zagrebačkih muzeja, kojima su se potom pridružili muzejski prostori i u drugim dijelovima zemlje.

Prema dostupnim podacima, do sada je u Hrvatskoj Noći muzeja posjetilo više od 5 milijuna posjetitelja. Cilj je manifestacije promocija muzeja i muzejske struke pa se može reći da su upravo tom prigodom brojni posjetitelji učinili prvi korak u zanimljive muzejske riznice.


Ovaj put jubilarna, petnaesta Noć muzeja u Hrvatskoj posvećena je dvjema velikim godišnjicama: obilježava se 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu i 200 godina postojanja i rada Arheološkog muzeja u Splitu.

Impozantna je tradicija i drugih zagrebačkih muzeja: naime, 2020. godine obilježit će se 174 godine od osnivanja Narodnog muzeja koji je preteča većeg broja specijaliziranih muzeja, 152 godine od osnivanja Strossmayerove galerije starih majstora, 174 godine od osnivanja Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Tako će ovogodišnja Noć muzeja biti prilika da se upozori na dugu muzejsku tradiciju, ali i ukaže na primjenu novih digitalnih tehnologija koje imaju znatan utjecaj na prezentaciju i interpretaciju muzejskih sadržaja.

Komentari

loading...