NIJE KRAJ: Ova je izložba postavljena u MSU-u u prosincu produžena do 1. ožujka, još imate vremena!

Foto: CROPIX

Izložba “Mreža oprostorene slike“ Duje Jurića, koja je postavljena u prosincu u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, produžena je do 1. ožujka. Taj pripadnik slikarske generacije stasale u prvoj polovini osamdesetih godina, predstavlja na toj, velikim dijelom retrospektivnoj izložbi, dijelove svog raznolikog opusa iz proteklih četrdesetak godina. Kronološki je izložen izbor ranijih radova, ali i novi ciklus nastao u serijama u periodu između 2010. i 2019. godine

Kako se ističe u najavi izložbe koja se trebala zatvoriti 11. veljače, Jurić se na hrvatskoj likovnoj sceni pozicionirao kao samozatajan, disciplinirani umjetnik, od početaka vjeran slici kao mediju. Riječ je o umjetniku koji je u svojem višedesetljetnom umjetničkom radu snažno obilježio suvremenu likovnu scenu radovima u maniri geometrijske apstrakcije.

Također, “izgradio je osobni prepoznatljiv, autentičan likovni jezik te se potvrdio kao najdosljedniji i najradikalniji protagonist nove estetike konstruktivnog i neoplastičkog slikarstva kao oblika apstrakcije u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti.”

Po riječima Antuna Maračića, koji je kustos izložbe uz Martinu Munivranu, izložba pruža uvid u razvoj razmišljanja i formalnih mijena tog umjetnika koji je “različitim metodama, tehnikama, u različitim oblicima, ali uvijek strastveno, u potpunoj predanosti, nastojao transcendirati ograničenost dvodimenzionalnosti slike.

Duje Jurić rođen je 18. travnja 1956. u Rupama pokraj Skradina, a diplomira 1981. na Odsjeku za slikarstvo Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Vasilija Jordana. Od 1982. do 1985.bio je suradnik majstorske radionice prof. Ljube Ivančića i Nikole Reisera.

Od 1986. do 1988. surađivao je u projektima kazališne skupine “Kugla glumišta” kao scenograf ili priređujući slikarske izvedbe.

Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu je zaposlen od 2000., prvo kao docent pa kao izvanredni i naposljetku redovni profesor. Vodi slikarske klase, a 2008. postaje mentor na doktorskom studiju slikarstva.

Izlaže od 1984. i dosad je imao više od osamdeset samostalnih i sudjelovao u više od stotinu i pedeset skupnih izložaba u zemlji i u inozemstvu.

Autor je brojnih akcija i umjetničkih projekata, boravio na brojnim studijskim putovanjima diljem svijeta, a krajem osamdesetih surađivao je s Julijem Kniferom pri realizaciji njegovih murala u Salzburgu, Ženevi, Séteu i Dijonu. Za svoj je umjetnički rad višestruko nagrađivan, a djela mu se nalaze u mnogim privatnim i javnim zbirkama.

Komentari