Ni kiša ih nije spriječila: Na Jarunu održan 33. polumaraton Ivan Starek

Kišna nedjelja, ujedno i Svjetski dan trčanja, 10. studenoga, nije spriječila zaljubljenike u trčanje da dođu na Jarun na 33. Polumaraton Ivan Starek.

Ovaj jedinstveni memorijal „Ivan Starek“ nastao je kao sjećanje na legendarnog skromnog trkača Ivana Stareka, počeo je kao polumaraton, a danas je to cjelodnevni događaj cestovne atletike, jedinstven u Hrvatskoj i sastoji se od nekoliko utrka i to na 5, 10 i 21 kilometar.

Utrku je 1987. godine pokrenuo Atletski klub Veteran (bivši naziv za Atletski klub Maksimir), kao utrku sjećanja na Ivana Stareka, dugoprugaša koji se trčanjem počeo baviti tek u ranim tridesetim godinama, a preminuo je prerano i neočekivano u svojoj 65. godini.

Utrka ima veliku tradiciju i jedna je od najdugovječnijih utrka u Hrvatskoj. U sklopu događanja, osim utrka posjetitelji su imali priliku izmjeriti razinu šećera u krvi i provjeriti krvni tlak, izmjeriti indeks tjelesne težine, a dijelili su se i edukativni materijali. Svi zainteresirani mogli su zatražiti liječničke savjete o uravnoteženoj prehrani.

Start 33. Polumaraton Ivan Starek startnim pucnjem označio je gradonačelnika grada Zagreba, Milan Bandić. Ovu jedinstvenu utrku organizirao je Atletski klub Maksimir u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Veleučilištem Velika Gorica, pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

Komentari