Nešto novo stiže iz ZKM-a: Svoju publiku vode na interaktivne šetnje, evo o čemu se radi

Screenshot/Instagram

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM), u koprodukciji s ukrajinskom umjetničkom organizacijom U!ZAHVATI, u svoj je repertoar od 1. do 7. listopada uvrstila projekt izvedbenih šetnji pod nazivom “Vrijeme“, interaktivne obilaske gradskih lokacija uz zajedničko promišljanje o vremenu, prostoru i našem mjestu u njemu.

Kako se ističe u najavi, “Time/Vrijeme” je kazališna izvedbena šetnja koja se odvija izvan kazališnog prostora, pružajući gledateljima novo iskustvo u novim okolnostima.

Projekt se odvija prema umjetničkom konceptu koji se izvodi u europskim gradovima, a za zagrebačku su izvedbu dodane nove epizode vezane uz mentalitet stanovnika, nacionalnost i lokalne rute kretanja, dok tema izvedbene šetnje, glavni izvođač i zaplet ostaju neizmijenjeni.

U šetnji s glavnim izvođačem sudjeluje 30 gledatelja prema zadanom planu kretanja, koji izvedbu u trajanju od 1 sat i 40 minuta prate putem slušalica na hrvatskom ili engleskom jeziku.

Glavni izvođač razgovara s gledateljima o osjećaju suvremene osobe o vremenu, užurbanosti i tišini, o trenutku, o stanci, o strci u životu, o sadašnjosti, budućnosti i prošlosti, uspomenama.


“I u zagrebačkoj verziji ‘Vrijeme’ je izvedba koja gledatelje navodi da se zamisle, otvore, sve je zasnovano na emocionalnoj povezanosti i interakciji da bi se pobudili osjećaji gledatelja, slušatelja, slučajnog prolaznika i glumca”, najavljeno je.

Kao naratori sudjeluju glumci Danijel Ljuboja, Mateo Videk, Petra Svrtan i Vedran Živolić. Glume Vladimir Jazbec / Andrej Henigman, Antun Antolović / Branimir Bobinac, Inja Munić / Ines Jagodić i Laura Dir Cico / Ema Mašić.

Redateljica je Polina Baraničenko, scenarij potpisuje Yuri Solonets, adaptaciju scenarija na hrvatskom je napravila Nikolina Bogdanović. Kompozitor je Dmytro Saratsky, oblikovatelj zvuka je Denis Petrov a glazbe Mario Mirković, dok saksofon svira Andrej Henigman.

Zagrebačke izvedbene šetnje započinju na Glavnom željezničkom kolodvoru i dalje se odvijaju gradskim ulicama, a premijerna je šetnja u programu 1. listopada, kada se ujedno obilježava 157. obljetnica dolaska prvog vlaka koji je stigao u Zagreb, 1. listopada 1862. Projekt se razvija u suradnji s poduzećem HŽ infrastruktura d.o.o.

Komentari

loading...