NEODLUČNE SLIKE: Muzej suvremene umjetnosti na mjesec dana postaje dom jednom od najboljih zagrebačkih umjetničkih festivala!

Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti na mjesec će dana ugostiti glavnu izložbu 11. Međunarodnog fotografskog festivala Organ Vida Neodlučne slike koji se svečano otvara u srijedu 2. rujna u 20 sati i traje do 4. listopada. Otvorenju će prisustvovati kustosi/ce 11. Organa Vida Barbara Gregov, Lovro Japundžić, Klara Petrović, Luja Šimunović i Lea Vene i umjetni/ce Filip Custic, Victoria Sin, Marko Gutić Mižimakov, Deni Horvatić i Katarina Juričić, a uveličat će ga i posebna festivalska gošća, španjolska umjetnica i česta suradnica umjetnika Filipa Custica – Virgen Maria koja će izvesti performans. Zbog izvanredne situacije izazvane pandemijom virusa COVID-19, organizatori su svečano otvorenje smjestili na veliki plato pred Muzejom suvremene umjetnosti, a razgledavanje izložbe odvijat će se uz kontrolu broja posjetitelja i poštivanje svih sigurnosnih mjera državnog Stožera za civilnu zaštitu.

Glavna izložba 11. Organa Vida Neodlučne slike sastoji se od velike grupne izložbe 10 finalist/ica natječaja koji je sproveden početkom godine, na kojem su žirirali Christian Siekmeier – direktor berlinske galerije EXILE, Katrina Sluis – kustosica londonske The Photographers’ Gallery, Steph Kretowicz – urednica i spisateljica, Mirjam Kooiman – kustosica amsterdamskog muzeja fotografije Foam, i Vesna Meštrić – kustosica u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Finalisti/ce i radovi koji će se vidjeti na glavnoj izložbe su: Liza Ambrossio Blood Orange, Martha Frieda Friedel éclat, Marko Gutić Mižimakov Cruising the Manifold, Disoriented, Zhao Qian A Field Guide, Oskar Schmidt Liquid, Samar Al Summary Trust Beauty Bank, Indrė Urbonaitė Flamingos, Moonrise and the Slippers, Emilio Vavarella Amazon’s Stravaganza: A Personal Index of Infinite Consumption, Shelli Weiler Fabulations i Alba Zari THE Y.


Radovi koji proširuju poimanje reprezentacije slike u fokusu glavne izložbe Neodlučne slike

Tematski, 11. Organ Vida u središte stavlja materijalnost slike, odnosno radove koji problematiziraju i proširuju poimanje reprezentacije, a kustoski tim ističe kako ih zanimaju slike čija se političnost očituje prvenstveno u tome kako, a ne isključivo u tome što reprezentiraju. Tako Alba Zari, umjetnica rođena u Bangkoku s londonskom adresom stanovanja, u svom radu The Y koristi fotografiju kao analitički medij i umjetnički jezik pomoću kojeg se upustila u potragu za svojim biološkim ocem. Talijanski umjetnik Emilio Vavarella predstavit će se istraživačkim fotografskim projektom Amazon’s Stravaganza: A Personal Index of Infinite Consumption u kojem se na različite načine preklapaju konzumerističke i arhivističke prakse pri čijoj je realizaciji koristio virtualnu asistenticu Alexu – Amazonovu umjetnu inteligenciju za glasovnu kupovinu. Samar Al Summary je saudijska umjetnica koja živi u Beirutu, gradu kojim se i bavi u svom radu Trust Beauty Bank tako da pokušava razotkriti povijesne, ekonomske i materijalne kontekste u kojima nastaju halucinacije moći. Zagrebački umjetnik Marko Gutić Mižimakov se u svom radu, recitalu i vizualnom eseju Cruising the Manifold, Disoriented, uz pomoć algoritma bavi prikazima fizičkih, gradskih queer prostora. Povijesno su ti prostori često bili parkovi, plaže i javne kupaonice, no uslijed komodifikacije LGBTQ+ identiteta koja je dovela do pojave i rapidnog širenja dating aplikacija, ti se javni prostori postupno vraćaju u privatnu sferu i čine queer susrete prekarnijima nego prije.

Festivalska tema ‘neodlučnih slika’ bit će upotpunjena s tri site-specific izložbe/instalacije pozvanih međunarodnih umjetni/ca: Meriem Bennani (kustosica Lea Vene), Filipa Custica (kustos Lovro Japundžić) i Victore Sin (kustosica Barbara Gregov). Marokanska umjetnica s njujorškom adresom, Meriem Bennani, predstavit će se fikcionalnim dokumentarnim filmom Misija tinejdžer/ke u kojem istražuje učinak obrazovnog sustava naslijeđenog iz razdoblja francuske prisutnosti u Maroku, a koji je danas rezerviran za lokalnu elitu. S izložbom crno-bijelo, španjolsko-hrvatski umjetnik Filip Custic zauzet će dvije konceptualno različite prostorije Muzeja suvremene umjetnosti koje će formirati svojevrsnu retrospektivu umjetnikovog dosadašnjeg rada, ali i budućnost u kojoj središnji element postaje tehnološka skulpturalna slika. U višekanalnoj instalaciji Narativne refleksije o gledanju, kanadska umjetnik/ca Victoria Sin referencirajući svojom drag personom filmski vizualni jezik te druge sisteme gledanja koji definiraju ženstvenost i ženstvena tijela istovremeno utjelovljuje i parodira zapadnjačke ideale ljepote te upućuje na širu problematiku društvene konstrukcije roda, ženstvenosti i njihovog odnosa.

Samostalne izložbe: Deni Horvatić SKEN i Katarina Juričić Narančasto&Plavo

U četvrtak 3. rujna u sklopu 11. Organa Vida otvaraju se samostalne izložbe mladih umjetnik/ca Denija Horvatića i Katarine Juričić. Prošlogodišnji dobitnik nagrade Marina Viculin za izvanredna postignuća u području hrvatske fotografije, Deni Horvatić, predstavit će se serijom radova SKEN koji se bave konceptom privatnosti u vrijeme samoizolacije. Otvorenje izložbe je 3. rujna u 20 sati u Galeriji Miroslav Kraljević (Šubićeva 29, Zagreb), a kustos je Lovro Japundžić. Istoga dana u 18 sati, u Galeriji Karas (Ul. kralja Zvonimira 58, Zagreb) svojom prvom samostalnom izložbom Narančasto&Plavo predstavit će se fotografkinja Katarina Juričić. Serija fotografija u formi prostorne instalacije je studija svjetla, forme i boje. Autorica za referencu koristi slike izlaska i zalaska sunca te s fokusom na narančasto i plavo svjetlo rekreira čitav spektar sunčeve svjetlosti čime evocira osjećaj bivanja na suncu i natapanja u njegovoj toplini i boji. Kustosica izložbe je Lea Vene.

Glavni partner festivala: MSU Zagreb | Program podržavaju: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i Acción Cultural Española (AC/E) | Medijski partneri festivala: HINA, British Journal of Photography, Kulturpunkt.hr, Vizkultura, Elle, Super1, Grazia, Vox Feminae, Rplus, H-Alter


Komentari