NEMOJTE PROPUSTITI: ‘Oni dolaze’ u Galeriju SC, a ono što vas čeka je netipično

Foto: Milos Tesic/ATAImages/Ilustracija

Zagrebačka Galerija SC u okviru projekta “Oni dolaze…” od petka, 29. siječnja, predstavlja mladog umjetnika Tina Vukovića koji će se predstaviti samostalnom izložbom radova. Pod nazivom “Does a Bear Shit in the Woods” izložba se temelji na seriji ljudskih portreta na ravnomjerno obojenim plohama.

Kako u predgovoru napominje Božo Kesić, to nisu klasični portreti jer njihovi protagonisti nisu “petrificirani“ pred rukom i pogledom slikara (pa onda i okom promatrača) nego su “uhvaćeni“ u pokretu ili u nekom međusobno dinamičnom odnosu.

“Netipično za ovaj žanr je i to što slikar očigledno kistom ne bilježi izvornu scenografiju koja okružuje likove. Umjesto toga oni se, poput kartonskih izrezaka, nalaze pred obojenim slikarskim poljima”, dodaje se. Izvađeni su iz svog originalnog konteksta i tako eksponirani otvoreni su za različita moguća tumačenja i pitanja.

Naime, obojene plohe podsjećaju na tehnologiju zelenog zaslona, što omogućuje da promatrači na neki način dovršavaju sliku tako da na zaslone projiciraju vlastite mentalne predodžbe koje bi upotpunile slikovnu i značenjsku prazninu i barem djelomično utažile njihovu znatiželju.

Kesić kaže da se najbliže interpretacijskom ključu pronalazi u obliku prekrivača na kojem je ostavljena poruka iz naslova izložbe, koja bi u hrvatskoj verziji odgovarala pitanju “Je li papa katolik?”.

“To je retoričko pitanje koje podrazumijeva afirmativan odgovor, a u obzoru izložbe odgovara na pitanje promatrača koji nastoji potvrditi ili opovrgnuti svoje pretpostavke vezane uz ono u što točno gleda na izložbi”, ustvrdio je.

Tino Vuković (Brač, 1987.) magistrirao je slikarstvo 2012. na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi profesora Deana Jokanovića Toumina, a godinu dana kasnije polaže stručni ispit za muzejsko zvanje kustosa.

Od 2013. voditelj je i jedan od autora novog stalnog postava Galerije umjetnina Branislav Dešković u Bolu na Braču. Radio je na mnogim izložbama kao kustos, autor koncepcija ili autor likovnog postava. Njegova izložba u Galeriji SC ostaje otvorena do 6. veljače.


Komentari