Ne propustite ‘Dane Nikole Tesle’! Donosimo detaljan program zanimljivih predavanja i radionica

Tehnički muzej Nikola Tesla nastavlja s tradicijom obilježavanja života i rada jednog od najvećih izumitelja u povijesti. U nastavku možete naći program predavanja i radionica koji će se održati 27. i 28. siječnja 2021. godine.

Predavanja i radionicu moći ćete pratiti isključivo putem Facebook profila i YouTube kanala TMNT-a.

Predavanja će trajati do 45 minuta, a gledatelji će biti u mogućnosti tijekom predavanja postaviti pitanja putem Facebook profila. Od 1. veljače 2021. snimke predavanja i radionice bit će dostupne na spomenutom YouTube kanalu.

U srijedu 27. siječnja s početkom u 17 sati, imat ćete priliku slušati predavanje o ostavštini Nikole Tesle. Predavač je Renato Filipin,  viši kustos TMNT-a i voditelj Demonstracijskog kabineta Nikola Tesla. U 18 sati, održat će se predavanje na temu istraživanja svemira pomoću radio valova. Predavač je Vibor Jelić, astrofizičar s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu te voditelj Laboratorija za astročestičnu fiziku i astrofiziku.

U četvrtak, 28. siječnja održat će se radionica “Struji struja“. Autori su Katarina Ivanišin Kardum, Zvonimir Ambruš i Marijo Zrna, Ana Sušac, s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Stručni suradnik je Petar Vrpoljac, student Fakulteta strojarstva i brodogradnje .

“Što je struja, što je elektromotor, a što generator, sudionici/gledatelji radionice saznat će kroz prezentaciju i praktičan rad, spoznavajući osnove električne struje, princip magnetskog polja te proces proizvodnje električne energije”, kažu organizatori.

Isti dan, u 18 sati održat će se predavanje na temu atmosferskih pražnjenja, a predavačica će biti Nina Stipetić, iz Zavoda za visoki napon i energetiku.


Komentari