Ne propustite besplatne projekcije najboljih hrvatskih filmova u kinu Tuškanac. Donosimo detalje

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Od idućeg ponedjeljka pa sve do 6. prosinca u posjetitelji kina Tuškanac u Zagrebu imat će prilike gledati najbolje hrvatske filmove svih vremena potpuno besplatno.

Izbor je proveden među filmskim kritičarima, a program otvara  premijera digitalno restaurirane verzije igranog filma H-8 Nikole Tanhofera, koji je pobijedio s najviše bodova, a u istom terminu publika će se moći podsjetiti i na Oscarom nagrađeni Surogat Dušana Vukotića, koji je pobijedio u kategoriji animiranog filma.

Kritičari su birali najbolje filmove i u kategoriji dokumentarnog filma, gdje je najboljim proglašen Od 3 do 22 Kreše Golika.

Program u Tuškancu donosi po deset prvih filmova iz svake od kategorija, na digitalno restauriranim kopijama i 35 mm kopijama Hrvatske kinoteke, koja ga je i realizirala.

Na prethodna dva izbora titulu najboljeg dobio je film Tko pjeva zlo ne misli Kreše Golika, koji je sada na trećem mjestu, dok je na drugom Rondo Zvonimira Berkovića.

Slijede Lisice Krste Papića, Breza Ante Babaje, Ritam zločina Zorana Tadića i Ne okreći se sine Branka Bauera. U prvih deset najboljih izabrani su i Kaja, ubit ću te, Vatroslava Mimice, Koncert Branka Belana i kao najnoviji film među odabranima, Što je Iva snimila 21. listopada 2003. Tomislava Radića.

Redoslijed prva tri dokumentarca identičan je posljednjoj anketi, nakon Golikovog kratkometražnog remek-djela tu su Mala seoska priredba Krste Papića i Druge Zorana Tadića.

Za razliku od ankete iz 1999/2000. kada je Satiemania Zdenka Gašparovića bila prva, u posljednjem izboru najbolji hrvatski animirani film svih vremena je Surogat Dušana Vukotića.

 

Komentari

loading...