NASMIJTE SE DO SUZA! Počinje Zagreb Clown Festival: Publiku očekuju brojni umjetnici i glumci iz cijelog svijeta

Zagreb Clown Festival (Foto: Press)

Stigao je i taj dan! U četvrtak, 12. svibnja, počinje međunarodni Zagreb Clown Festival u organizaciji Triko Cirkus Teatra. Treću godinu zaredom publika će moći uživati u vrhunskim izvedbama klaunskog kazališta. Za one koji su željni naučiti više organizirane su radionice, panel rasprava, projekcija filma i druženje sa sudionicima. Bogati program festivala traje sve do 15. svibnja.

Ovogodišnji glavni program uključuje pet kazališnih predstava, a na rasporedu popratnog programa su radionica klaunerije poznate „Masterclass Nole Rae“, panel rasprava „O kakvoći zraka između klauna i publike“ te projekcija filma „Emmet“.

Zagreb Clown Festival jedini je festival u regiji koji u centar stavlja glumačku tehniku kazališnog klauna i koji dovodi velika imena klaunske kazališne scene iz Hrvatske i inozemstva. Ovogodišnji gosti i izvođači stižu iz Belgije, Njemačke, Brazila, Kanade i Hrvatske kako bi vas izliječili od pesimizma, naučili da sa sebe otresete neuspjehe i gipko se uzdignete nakon životnih padova.

Otvorenje uz predstavu „Zaboravi na Dulcineu“

Festival će otvoriti predstava „Zaboravi na Dulcineu“, 12. svibnja u 20 sati. U „Zaboravi na Dulcineu“ fluidnu figuru kazališnog klauna puštamo da kroči tvrdoukoričenim izdanjima kanonske literature. Koncept predstave je režirala Lee Delog, za dramaturgiju je zaslužna Marija Antić, za glazbu Davorka Horvat, a predstavu izvode Iva Peter Dragan, Nikolina Majdak, Davorka Horvat i Rok Jurčić. Predstava je namijenjena osobama starijima od devet godina.

Zagreb Clown Festival(Foto: Press)

Posebne, prenosive festivalske ulaznice

Program će se odvijati u Kulturnom centru Travno i Vlaškoj 92 gdje će publika imati priliku zaboraviti na sve loše, tužno i ružno u svojim životima te se prepustiti najboljem lijeku za sve probleme – smijehu.

Zanimljivost ovogodišnjeg festivala su i prenosive festivalske ulaznice po cijeni od 200 kuna s kojima možete gledati svih pet predstava. Ukoliko na neku ipak ne možete stići, svoju festivalsku ulaznicu možete predati osobi kojoj bi dobro došlo da zaboravi na svoje brige uživajući u klaunskom kazalištu. Posjetitelji će prilikom predaje karte dobiti bedž koji će kao potvrda o kupnji ujedno moći služiti kao suvenir i nakon završetka festivala. Cijena za pojedinačnu predstavu je 60 kuna, a ulaznice se mogu kupiti online ili na blagajni KUC-a Travno.

Evo i nastavka programa koji nas očekuje na Zagreb Clown Festivalu.

Glavni program u Kulturnom centru Travno:

Mullet’s Masterclas, 13.05., 20 sati

Predstava koja se pravi radionicom u režiji izvedbi kanadske klaunske ikone Allana Turnera održava se 13.05. u 20 sati. Na sceni je njegov alterego – zombi, klaun, vegan Jean-Paul Mullét koji je rođen 1726. i umro 1747. godine. S publikom će na Masterclassu podijeliti scenska znanja i vještine koje je usavršio tijekom svoje stoljetne međunarodne karijere od savjeta za pripremu nastupa na audiciji do pronalaženja istine u svakoj ulozi.

Predstava „The Heist“, 14.05., 20 sati

Trećeg dana Zagreb Clow Festivala, 14. svibnja, na pozornicu u 20 sati stiže Ralf Wetzel s unikatnim maskama u predstavi „The Heist“. U isto vrijeme mračna i prozračna, ova komedija raznježit će vam dušu. „The Heist“ je režirala Lee Delong, a glazbu je komponirala Monique Laleeuwe.

Predstava „She was a boy“, 15.05., 20 sati

Posljednjeg dana festivala, 15. svibnja, na redu su dvije predstave – „She was a boy“ u 20 sati te „Bee my baby“ u 20:30 sati. „She was a boy“ je dvanaestominutna klaunsko-plesna skica u kojoj berlinska umjetnica Franziska Pack pomišlja i istražuje ideju samooslobođenja od vlastitog identiteta kao žene/muškarca/djeteta.

Predstava „Bee my baby“, 15.05., 20:30 sati

Kao urnebesnu izvedbenu završnicu, Zagreb Clown Festival donosi predstavu „Bee my baby“. Nonono i Eber alias Guilhem i Jean Pierre, partneri jednako na sceni i izvan nje, nakon karijere provedene u zdravstvu dolaze do spoznaje da je najučinkovitiji lijek – smijeh. I tada započinju s piruetama i saltima kojima se i danas, nakon skoro desetljeća, ne nadzire kraj. „Bee my baby“ počinje u 20:30 sati.

Popratni program u Vlaškoj 92

Foto: Zagreb Clown Festival

Masterclass Nole Rae, 12.-14.05.

Klaunske izvedbe pozivaju na sudjelovanje i interakciju, ruše komunikacijski zid između glumaca i publike i nije rijetkost da mnogi žele naučiti više o ovoj izvođačkoj praksi. Posebnu priliku imat će na Masterclassu uz nevjerojatnu Nolu Rae koja je svoj rad do sada predstavljala u 69 zemalja. „Masterclass Nole Rae“ pogodan je za entuzijastične studente vizualne komedije, profesionalce ili amatere, koji su u dobroj formi i ne boje se kretati. Masterclass će se održavati od 12. do 14. svibnja u trajanju od šest sati dnevno. Za sudjelovanje je potrebno poslati kratku biografiju na mail [email protected]

Projekcija filma „Emmet“ 22:30 sati

Srca i umovi različitih ljudi povezali su se sa srcem i umom klauna koji je postojao prije 100 godina – Emmett Kellyja – i stvorili ovaj kratki film. “Emmett”. Autori filma su Nikolina Majdak i Marin Nekić, a produkcija Cirk Pozor.

Panel diskusija, 15.05., 17:30 sati

Posljednji događaj Zagreb Clown Festivala bit će panel diskusija „O kakvoći zraka između klauna i publike“ koja će se održati 15. svibnja u 17:30 sati, a nakon čega slijedi druženje u Clown caffeu.

Komentari