Najveći događaj u obrazovanju: Više od 360 najboljih učenika strukovnih škola iz cijele Hrvatske natjecat će se na Zagrebačkom velesajmu

Foto: Press

Na Zagrebačkom velesajmu od 10. do 12. svibnja održat će se WORLDSKILLS CROATIA 2022. – Državno natjecanje učenika srednjih strukovnih škola. Riječ je o najvećem događaju u obrazovanju u Hrvatskoj i najvećem strukovnom natjecanju u ovomu dijelu Europe u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja i brojnih partnera.

Jedinstven događaj okupit će više od 360 najboljih učenika strukovnih škola iz cijele Hrvatske koji će se natjecati u više od 40 disciplina, a koje obuhvaćaju atraktivan spektar – od tradicionalnih struka, kao što su frizerstvo i kuharstvo, suvremenih – poput administracije IT sustava i pomorske nautike, pa do interdisciplinarnih disciplina – poput robotike.

Početak natjecanja obilježit će se svečanim otvorenjem 10. svibnja u 19:00 sati u 5. paviljonu na Zagrebačkome velesajama. Svečanom otvorenju bit će prisutan i ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs. Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada Faust Vrančić osvajačima prva tri mjesta bit će 12. svibnja od 16:30 sati.

Posebnu draž ovom događanju daje činjenica da će posjetitelji uz svaku disciplinu moći i sami isprobati svoje vještine kroz aktivnost „Isprobaj svoju vještinu“, a posjet događanju najavilo je više od 100 osnovnih škola iz cijele Hrvatske. Ulaz za posjetitelje je besplatan, a natjecanje će moći pratiti u srijedu 10. svibnja – od 13:00 do 16:00 h., 11. svibnja – od 10:00 do 16:00 h i 12. svibnja – od 10:00 do 13:00 h.

Strukovne vještine su svuda oko nas

Bez strukovnih vještina nema nijednoga modernoga društva te svijet i život kakav poznajemo bez njih ne bi funkcionirao. Godine obilježene pandemijom COVID-19 pokazale su nam više nego ikada važnost upravo tih vještina koje su nam osiguravale normalan život u teškim i novim uvjetima – donosile su nam hranu na stol, osiguravale virtualna okruženja za rad, medicinsku skrb kad je bila potrebna, poštu i dostave bez kojih, ponekad, i ključne stvari ne bi dospjele na svoje odredište. Ne vidimo uvijek posao koji ovi vješti stručnjaci rade, ali kad je cijeli svijet stao – oni su nastavili raditi.

WorldSkills Croatia 2022. – Istinsko partnerstvo obrazovanja i gospodarstva

Strukovno obrazovanje usmjereno je na gospodarstvo te ovakav događaj služi i kao platforma za povezivanje s poslodavcima. Broj partnera koji je prepoznao važnost i značaj ovakvoga događanja povećava se iz godine u godinu. WorldSkills Croatia natjecanja dosad je podržalo više od 70 gospodarskih subjekata koji imaju priliku povezati se sa strukovnim školama, promovirati svoje proizvode i usluge te pronaći svoje buduće zaposlenike. Sudjelovanjem u ovoj aktivnosti poslodavci iskazuju svoju društvenu odgovornost za razvoj obrazovnoga sustava, a sudjelovanje predstavnika gospodarstva jedan je od načina da se postigne dugoročni cilj – povećanje zapošljivosti učenika koji završavaju strukovne škole.

Promocija strukovnog obrazovanja

Ovakav koncept strukovnih natjecanja usklađen je sa standardima svjetskih i europskih natjecanja mladih u strukovnim vještinama (EuroSkills i WorldSkills) te sličnim događanjima u drugim zemljama. Jedna od glavnih svrha je i promocija i popularizacija strukovnog obrazovanja te poticanje učenika završnih razreda osnovnih škola na upis u strukovne škole. Posjetom Državnome natjecanju WorldSkills Croatia učenici osnovnih škola i njihovi roditelji imaju priliku vidjeti koje mogućnosti pruža strukovno obrazovanje, uvjeriti se u atraktivnost strukovnih zanimanja i izvrsnost koju mogu dobiti u strukovnim školama. Natjecanje organizira Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, a provodi se uz financijsku podršku ESF-ova projekta „Promocija učeničkih kompetencija i strukovnog obrazovanja kroz strukovna natjecanja i smotre“, čiji je Agencija i korisnik.

Popis disciplina i sve informacije o događanju možete pronaći ovdje.


Komentari