Najveća izložba Davora Vrankića u Hrvatskoj: ‘Obećavam ti čudo’

press

Hrvatski umjetnik s pariškom adresom, Davor Vrankić, crtačka je zvijezda. Izložba “Obećavam ti čudo” u Muzeju suvremene umjetnosti u petak 25. listopada 2019. u 19:00 sati, bit će do sada najveća Vrankićeva izložba u Hrvatskoj na kojoj će se moći vidjeti radovi koji datiraju od početka umjetnikove karijere iz početka 90-ih, pa sve do novih crteža, nastalih netom pred izložbu u Zagrebu.

Izložba “Obećavam ti čudo” sadrži izbor radova iz sedam Vrankićevih ciklusa koji se međusobno isprepliću i prožimaju. Ciklusi ne nastaju kronološki jer im se umjetnik ponekad vraća i nakon niza godina. Često crtež ostavlja “otvorenim” – mašta ga uvijek može dopuniti. Primjer za “crtež bez kraja” je izloženi ciklus Home variations od četiri poliptiha dimenzija 180 x 210 cm. Zasniva se na principu “cadavre exquis” gdje su rubni krajevi jednog crteža polazišta drugog crteža te je drugi crtež povezan s prvim ali i u isto vrijeme neovisan o njemu. Na taj je način svaki modul iz jednog poliptiha zamjenjiv na sva četiri poliptiha sve dok zadrži svoj položaj u konfiguraciji stvarajući tako crtež u neprestanoj mijeni s milijunima različitih mogućnosti i iščitavanja.

Davor Vrankić, Ground zero, 2016. – 2018., olovka na papiru

 

Na izložbi će biti prikazana i animacija u kojoj se stalno mijenjaju moduli i tako stvaraju dojam neprestano novog crteža. Još jedna od posebnosti ovog projekta je to što će umjetnik u prostoru izložbe pred posjetiteljima započeti stvaranje novog djela, a riječ je o monumentalnom modularnom poliptihu čiji djelovi mogu funkcionirati zasebno ili kao cjelina.

STAY BEAUTIFUL, 2014 – 2019, olovka na papiru

Davor Vrankić akademski je slikar i grafičar, rođen 1965. u Osijeku. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a diplomirao 1991. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. U Parizu od 1995. do 1999. studira vizualne umjetnosti na Sveučilištu Paris VIII, odsjek Arts Plastiques. Radovi su mu predstavljeni na mnogim samostalnim i grupnim izložbama, a dobitnik je i brojnih priznanja za svoj rad.


Komentari

loading...