Nagrada publike filmu ‘Veće od traume’ Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski

Foto: Press

Najboljim filmom ovogodišnjeg izdanja ZagrebDoxa publika je ocijenila hrvatski dokumentarac Veće od traume Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski koji je svjetsku premijeru u sklopu programa regionalne konkurencije imao proteklog tjedna na festivalu.

Spomenuto ostvarenje prati svakodnevicu triju žena koje žive s traumom silovanja iz Domovinskog rata, kao i proces njihova osnaživanja kroz javno izlaganje na grupnoj terapiji. Pored Zaba – Nagrade publike, ovaj je dokumentarac sinoć nagrađen i posebnim priznanjem u regionalnoj konkurenciji; prema riječima žirija “riječ je o filmu koji otkriva glasove koji su ostali u sjeni Domovinskog rata, dajući čudesni kolektivni portret žena koje su preživjele rat”.

Nagrada publike bit će dodijeljena autorima uoči projekcije u nedjelju, 10. travnja u 20 sati u dvorani 3 Kaptol Boutique Cinema.

Publika i žiriji ove su godine podjednako glasali. Tako je sljedeću najvišu prosječnu ocjenu, 4.87, dobila Kuća od krhotina (Simon Lereng Wilmont) koja je ponijela Nagradu Movies That Matter, Ljetne noći Ohada Milsteina – film otvorenja – ocijenjen je s 4.76, Dida Nikole Ilića i Corine Schwingruber Ilić, dobitnik Velikog pečata za najbolji film iz regionalnog natjecateljskog programa ocijenjen je s 4.66, Imadovo djetinjstvo (Zahavi Sanjavi), dobitnik posebnog priznanja žirija Movies That Matter s 4.66, Film s balkona Paweła Łozińskog, dobitnik posebnog priznanja žirija međunarodnog natjecateljskog programa s 4.57, Kao bubreg u loju (Valerie Blankenbyl), dobitnik nagrade FIPRESCI s 4.54, Sabaya redatelja Hogira Hirorija (Veliki pečat za najbolji film iz međunarodnog natjecateljskog programa) s 4.52, 107 majki Petera Kerekesa s 4.49. a Hrvatskog narodnog preporoda Gorana Devića s 4.48.

Prosječne ocjene publike 18. izdanja ZagrebDoxa:

Veće od traume          4.94

Kuća od krhotina        4.87

Ljetne noći                   4.76

Dida                              4.66

Imadovo djetinjstvo   4.66

Film s balkona             4.57

Kao bubreg u loju       4.54

Sabaya                          4.52

107 majki                     4.49

Hrvatskog narodnog preporoda 4.48

 

 

 

Komentari