Znate li zašto ova zagrebačka ulica nosi ime po 29. listopadu? Prije 103 godine dogodilo se nešto izuzetno značajno

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Prije 103 godine, na jednom zasjedanju hrvatskog Sabora 29. listopada, donesena je povijesna odluka po Hrvatsku, a koliko je događaj bio značajan pokazuje i činjenica da je taj datum ujedno i naziv jedne zagrebačke ulice.

Riječ je o ulici na Gornjem gradu koja nosi ime Ulica 29.10.1918. godine.

Tada je naime tadašnji Sabor donio jednoglasnu odluku o raskidu svih državnopravnih veza hrvatskih zemalja sa Austrijom i Ugarskom. Tom odlukom, Dalmacija, Hrvatska i Slavonija s Rijekom proglašena je nezavisnom državom prema Austriji i Ugarskoj koja s ostalim južnoslavenskim zemljama dotada pod vlašću Austro-Ugarske Monarhije stupa u zajedničku državu Slovenaca, Hrvata i Srba.

S druge strane, tada se naglasila i spremnost ulaska u zajedničku državu s kraljevinama Srbijom i Crnom Gorom, a sastavljena je i pokrajinska vlada za Hrvatsku i Slavoniju na čelu s dotadašnjim banom Antunom Mihalovichem koji se stavio na raspolaganje Narodnom vijeću.

Ovaj datum prihvaćen je i od strane drugih dužnosnika Monarhije pa je uzet kao datum osnutka Države Slovenaca, Hrvata i Srba. Važno je istaknuti i da su ovim zaključcima prestali državnopravni odnosi između Hrvatske i Ugarske uspostavljeni još 1102. godine, kao i državnopravni odnosi s Austrijom uspostavljeni 1527. godine.


Komentari